Política 06/06/2023

El PP, sobre la investidura de Prohens: "Ningú no pretén que l'abstenció de Vox sigui gratuïta"

Els populars asseguren que les negociacions amb l'extrema dreta no van més enllà d'assolir la presidència del Govern

3 min
El PP s'ha reunit aquest dimarts amb el representant de Més per Menorca, Josep Castells.

PalmaEl PP ha finalitzat aquest dimarts la ronda de contactes amb els partits que conformaran el Parlament la propera legislatura. El representant de Més per Menorca, Josep Castells, s'ha trobat amb la presidenta popular, Marga Prohens, i el diputat Toni Costa, a qui ha manifestat que "el més probable" és que el seu grup "voti en contra" de la investidura de Prohens. Així les coses, Vox és a hores d'ara "l'únic partit que ha dit obertament que està disposat a negociar una abstenció, que és el que el PP vol", segons ha manifestat Costa una vegada que ha acabat la reunió amb el representant menorquí. A partir d'aquest punt, l'objectiu és assegurar la investidura i les negociacions no aniran més enllà. I, malgrat que no ha concretat què està en joc a la negociació amb l'extrema dreta, Costa ha remarcat que "ningú en el PP no pretén que l'abstenció de Vox sigui gratuïta". El diputat popular ha assenyalat que les negociacions hauran de continuar per saber "en què s'estarà disposat a cedir". "Som perfectament conscients que els votants de Vox mereixen un respecte del PP. No és una abstenció gratuïta i tampoc no volem que sigui així. Veurem com va en el transcurs de les negociacions", ha insistit.

Costa no ha determinat quins són els punts que es plantegen a la negociació amb Vox, però sí que ha remarcat que se cerca només "un acord d'investidura", no de govern, amb l'extrema dreta. "No farem valoracions respecte del que es pot o no oferir. El que intentarem serà arribar a un acord dins d'un paràmetre clar", ha continuat, i ha subratllat que el PP vol "un govern en solitari a les Balears". "Necessitam una abstenció, no un sí. Es tracta que ens deixin governar", ha continuat. El popular ha insistit que Vox ha estat l'únic partit que ha manifestat voluntat d'abstenir-se, mentre que altres grups han deixat clar que "no ho faran de cap manera". "És necessari que l'únic grup que té possibilitats de governar en aquesta comunitat autònoma, que és el PP, comenci a fer-ho com més aviat millor", ha afegit, i ha remarcat que els populats ni han fet ni faran un cordó sanitari a Vox.

Més per Menorca, en contra de la investidura però disposat a "arribar a acords"

Per la seva banda, el representant de Més per Menorca, Josep Castells, ha indicat que "és molt probable" que la formació menorquina voti en contra de la investidura, bàsicament perquè els dos partits tenen "programes ideològics molt allunyats". Malgrat això, Castells també ha destacat que Més per Menorca té la mà estesa "per arribar a acords en totes aquelles polítiques que nosaltres veim que poden beneficiar Menorca o el model de les Balears" pel qual lluita el partit, amb "una economia més diversificada, més protecció del territori i dels recursos naturals, i un enfortiment i finançament millor dels serveis públics". "Crec que en alguns d'aquests àmbits serà possible arribar a acords", ha reiterat, i ha destacat que la formació ecosobiranista va tenir aquesta actitud la passada legislatura, durant la qual va deixar palesa la seva "llibertat de criteri". D'altra banda, Costa ha agraït a Castells "el seu tarannà" durant la trobada i ha assenyalat que el PP podrà arribar a acords amb Més per Menorca durant la legislatura.

Castells també ha manifestat la preocupació dels ecosobiranistes per l'entesa entre el PP i Vox. "Vox surt del PP i no hi ha una frontera definida. El PP no és un partit de dretes típicament europeu, que fa una política de cordó sanitari a l'extrema dreta, sinó que s'hi troba còmode. Això serà una rèmora per arribar a acords amb el PP. Ells han de decidir si volen fer una política de subordinació a l'extrema dreta o si prefereixen fer una política d'acostar-se als partits d'esquerres, que representam una part important de la població de les Balears", ha explicat, a més de remarcar que hi ha "una confrontació radical" entre els programes polítics de Més per Menorca i Vox. "El PP és qui ha de resoldre aquest sudoku i dir si prefereix un acord que pivoti al voltant de Vox o si prefereix una política més oberta que també permeti pactes amb els partits d'esquerres", ha reiterat.

stats