Política 20/02/2019

El PP esmenarà la llei de consultes per "evitar conductes contràries a la norma"

Demanen que l'objecte de consulta popular sigui competència de l'administració convocant

S. Vidal
1 min
El PP esmenarà la Llei de Consultes per "evitar conductes contràries a la llei"

Palma"Serà la prova del cotó", assegura el diputat del PP Juan María Lafuente, referint-se a una esmena que ha presentat a la llei de consultes populars i processos participatius per tal que l'objecte de consulta sigui competència de l'administració que la convoca.

Sense fer-hi referència específica, ha parlat del referèndum d'independència a Catalunya i ha assegurat que aprovar l'esmena "és essencial per evitar conductes contràries a la llei". Lafuente ha explicat que així s'asseguren "d'afavorir que els ciutadans participin més en la vida pública", un objectiu amb el qual el PP de Balears està d'acord. "El contrari", ha dit, és "perdre el temps o cercar altres finalitats polítiques".

Els grups de la majoria no tenen previst votar a favor d'aquesta esmena. El portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha dit que si bé la llei "no és la que ens hauria agradat", és la més possibilista dins el marc jurídic vigent.

La llei de consultes regularà, entre altres coses, les consultes populars per a illes i ajuntaments que es faran d'acord amb un registre de participació ciutadana i els resultats de les quals seran vinculants i els referèndums a les autonomies, que es faran a partir d'un cens electoral.

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, assenyala que el seu grup ha aportat el fet d'afavorir la participació en el cens, que serà digital i permetrà un "acompanyament administratiu" en els casos amb dificultats.

El PSIB, per la seva banda, ha destacat la importància de la llei per crear "un marc legal" que fins ara no estava regulat.

stats