Madrid
Política 08/06/2021

El PP ja s'alia amb Vox a l'Assemblea de Madrid

Pacten el repartiment de la mesa amb quatre llocs per als populars i un per al partit d'extrema dreta

3 min
La presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso conversa amb la nova presidenta de l'Assemblea, Eugenia Carballedo

BarcelonaEl ple de constitució de l'Assemblea de Madrid ha servit per visualitzar el que serà molt probablement la tònica dels pròxims dos anys: l'aliança entre el PP i Vox. El primer acord a què han arribat les dues formacions ha sigut per al repartiment dels set membres de la mesa de la cambra autonòmica, que han sigut escollits aquest dimarts. Així, els populars han pactat amb l'extrema dreta tenir quatre llocs a la mesa i Vox, un. A canvi, el PP s'ha compromès a estudiar una reducció del nombre de diputats del Parlament madrileny, una petició que havia fet el grup de Rocío Monasterio durant les negociacions —es necessitaria una majoria de 90 diputats perquè la proposta tirés endavant—. "Amb aquest acord hem decidit donar-nos suport per configurar la mesa, i el PP cedirà un lloc a Vox perquè tingui representació", ha explicat la presidenta madrilenya en funcions, Isabel Díaz Ayuso, abans de començar el ple. "Esperem que n'hi hagi moltíssims", ha proclamat, al seu torn, Monasterio.

Eugenia Carballedo, fins ara consellera de la Presidència del govern d'Isabel Díaz Ayuso, ha sigut escollida nova presidenta de l'Assemblea de Madrid per 78 vots. I la seva elecció ha servit per visualitzar els dos blocs en què es dividirà l'Assemblea els pròxims dos anys. Mentre el PP i Vox han votat en bloc la candidata popular, les tres formacions d'esquerres, Més Madrid, el PSOE i Unides Podem, han fet front comú amb la candidata de Més Madrid, Esther Rodríguez Moreno, que ha aconseguit 57 vots (Unides Podem tenia un diputat menys per la renúncia d'aquest dilluns de la diputada Isa Serra).

La mateixa tònica s'ha repetit en la tria de les tres vicepresidències i les tres secretaries, en què el PP i Vox han fet pinça i s'han repartit els vots per triar el diputat popular Jorge Rodrigo com a vicepresident primer; el diputat de Vox Jose Ignacio Arias com a vicepresident segon; el diputat del PP José María Arribas com a primer secretari, i el també diputat del PP Francisco Galeote com a tercer secretari. Fa dos anys, el PP, Ciutadans i Vox ja van arribar a un pacte per repartir-se els seients de la mesa de la cambra i populars i taronges van permetre l'entrada de l'extrema dreta per primer cop en aquest òrgan.

A l'altra banda de l'hemicicle, les tres forces d'esquerres també s'han aliat per aconseguir dos dels set representants de la mesa de la cambra. Més Madrid, el PSOE i Unides Podem s'han repartit els vots per triar Esther Rodríguez (Més Madrid) com a vicepresidenta tercera de la mesa i el diputat socialista Diego Cruz com a secretari segon. A la votació de la tercera secretaria, les tres forces han votat en bloc el diputat d'Unides Podem Jacinto Morano, tot i que no tenia opcions d'obtenir el lloc davant la majoria del PP i Vox.

El d'aquest dimarts ha sigut el primer ple en què els diputats elegits a les eleccions del 4 de maig s'han assegut a l'hemicicle de la cambra autonòmica. No hi eren ni l'exlíder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que just la nit electoral ja va anunciar que renunciaria a l'acta com a diputat i abandonaria tots els càrrecs orgànics del partit, ni tampoc qui va ser candidat del PSOE el 4-M, Ángel Gabilondo, que dos dies després de les eleccions també va anunciar que deixaria l'Assemblea arran dels mals resultatsMés Madrid va fer el sorpasso als socialistes tot i empatar a 24 escons.

Jurament de la Constitució

Al ple d'aquest dimarts, tots els diputats també han hagut de jurar o prometre la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Madrid. Abans de començar, la nova presidenta de la cambra ha advertit els parlamentaris que qualsevol fórmula que "generés dubtes" sobre la seva legalitat plantejaria a la mesa un "examen de la seva validesa". Alguns diputats de Més Madrid i també d'Unides Podem han "promès" la Constitució, però ho han fet afegint frases com la que s'ha pogut sentir per part la vicepresidenta tercera, Esther Rodríguez, que ho ha fet per un "Madrid verd i feminista". La presidenta de la cambra l'ha tallat abans que acabés, com ha passat amb la resta de diputats que anaven més enllà del "prometo".

Vox veta fer un minut de silenci per un assassinat masclista

Abans de començar el ple, Vox ha fet servir el seu president de la mesa d'edat, Mariano Calabuig, per vetar que l'Assemblea de Madrid fes un minut de silenci per rebutjar l'assassinat masclista a Pozuelo de Alarcón, en què un home va matar la seva dona d'un tret. Segons han informat fonts parlamentàries a Europa Press, el PSOE havia proposat fer aquest minut de silenci i els dos membres més joves de la mesa d'edat, Elisa Vigil (PP) i Javier Guardiola (PSOE), hi estaven d'acord, però Calabuig s'hi ha oposat. Fonts de Vox ho han argumentat pel fet que no s'havia reunit la junta de portaveus.

stats