Negociacions per a la investidura a l'Estat

El PP clama contra l'amnistia: "És una cacicada inacceptable"

Feijóo s'envolta d'Ayuso, Aznar i Rajoy per carregar contra el PSOE i acusar-lo de promoure una "indignitat"

4 min
Acte del PP en defensa de la igualtat de tots els espanyols

MadridA 48 hores del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo –que, si no hi ha un gir d'última hora, no té opcions de prosperar–, el PP s'ha plantat a la plaça Felipe II de Madrid per clamar contra l'amnistia. És la imatge d'unitat al voltant del líder popular que el partit buscava abans del ple d'aquesta setmana i que dona el tret d'inici a la seva ofensiva contra un pacte que el PSOE encara no ha segellat amb l'independentisme. Un crit unànime a frenar qualsevol perdó general als encausats independentistes que al cap i a la fi és una mostra més que el PP ja es prepara per fer oposició des de totes les vies. "Infàmia", "indignitat" o "moralment inacceptable". Són els epítets que han llançat Alberto Núñez Feijóo, José María Aznar, Mariano Rajoy, Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida per qualificar una amnistia que creuen que va en contra de la Constitució, de la "igualtat" dels espanyols i de la unitat territorial de l'Estat. Per això, s'han centrat a enviar dards al PSOE de Pedro Sánchez i a aplaudir els exdirigents que se n'han desmarcat, una manera de tornar a apel·lar al transfuguisme.

Unes 40.000 persones, segons dades de la Policia Nacional, i 65.000 segons el PP, han omplert l'avinguda Felipe II, una plaça modesta en termes d'espai en ple barri de Salamanca de Madrid que ha quedat petita. Hi han abundat les banderes espanyoles, algunes senyeres i també cartells amb eslògans estranys i mal escrits: "Feijo, fijo". El PP hi ha portat 200 autocars i ha tret pit d'un acte que asseguren que és el més multitudinari que ha organitzat la formació fins ara, només per darrere del d'Aznar a Mestalla l'any 1996. Ara bé, tot plegat va néixer enverinat, perquè el mateix expresident espanyol va dinamitar tot el pla del partit quan va atiar a la mobilització al carrer abans que Feijóo. Malgrat tot, avui les crides han anat a l'una i, de fet, el president del PP ha assegurat que tant Aznar com Rajoy "no són passat sinó present" i la "guia per ordenar el futur".

Ambient de l'acte del PP contra l'amnistia amb cartells amb el nom de Feijóo mal escrit.

Tots tres han plantat cara a l'amnistia. "El que fan només té un nom: indignitat", ha cridat Feijóo, que ha presentat el PSOE com a "còmplice" i a Sánchez com el "responsable". Responsable no només d'una llei d'amnistia, sinó també en el cas que Espanya acabi en "bloqueig i eleccions" per haver posat la governabilitat de l'Estat en mans de l'independentisme: "No han de ser decisius, mai han tingut tan pocs vots". "Si els polítics no són iguals davant la llei, és una cacicada inacceptable", ha afegit per referir-se a l'amnistia.

En defensa d'exdirigents socialistes

Els populars han evitat la imatge de la plaça Colón de Madrid, on s'havien manifestat al costat de Vox per protestar contra els indults ara fa dos anys. Feijóo, però, ha volgut agrair a la formació d'extrema dreta que aquesta setmana que ve voti la seva investidura, igual que CC i UPN. Amb el PNB fora de l'equació, el PP fa dies que es dedica a fer crides a la desesperada per buscar socialistes dissidents que trenquin la disciplina del partit. Aquest diumenge, Feijóo no ho ha fet explícitament, però sí que ha agraït als exdirigents socialistes que han alçat la veu contra l'estratègia de Pedro Sánchez.

"Podran ser expulsats i assenyalats per un PSOE que ja no és un partit d'estat, però seran assenyalats per la majoria d'espanyols com a homes i dones d'estat, que és el que importa", ha afirmat Feijóo. Ara bé, ni els barons més crítics amb Pedro Sánchez, com Emiliano García-Page o Javier Lambán, han picat aquest ham, tot i admetre que l'amnistia no els agrada. Només ho han fet Felipe González i Alfonso Guerra, que s'han convertit en els principals valedors de l'estratègia del PP.

Imatge d'unitat al voltant de Feijóo

Tot plegat ha estat també un intent de mostrar una imatge d'unitat al voltant del lideratge de Feijóo, amb qui, després del 23-J, més d'un s'ha mostrat crític de portes endins. De fet, entre el públic hi havia qui admetia que Feijóo està sent "massa tou". De moment Ayuso, la veu que més ombra li fa a Feijóo, no es mou. Ella és qui s'ha emportat les ovacions més grans en l'acte, però de seguida ha sortit a agrair a Feijóo "ser la veu de la dignitat de tots els espanyols". En el seu discurs, Ayuso ha tornat a comparar l'amnistia i les negociacions del PSOE amb l'independentisme amb ETA. "L'Espanya de les mans blanques, que vam posar la nuca i ells van abaixar el cap. La nostra unió és la seva derrota. Deixarem que guanyin? De cap manera –ha afirmat–. Dir amnistia és dir que mai hi va haver un cop, que Espanya és una dictadura opressora", ha criticat.

Acte del PP en defensa de la igualtat de tots els espanyols

José María Aznar, un dels instigadors de l'estratègia d'agitar el carrer, ha demanat als ciutadans "que no callin". "Estem disposats a mobilitzar tots els esforços per evitar que es consumi un atac sense precedents al marc de convivència de tots els espanyols", ha avisat. L'expresident espanyol ha apuntat als "secessionistes", el quals ha assegurat que tenen un "deute" amb la democràcia espanyola "que no han pagat i han de pagar". Mariano Rajoy s'hi ha afegit quan ha tret pit d'haver aplicat l'article 155 el 2017 per rebatre la tesi de Pedro Sánchez que els indults i la derogació del delicte de sedició han millorat la convivència. "L'únic que va millorar la convivència va ser l'aplicació de la llei i l'article 155". Rajoy ha censurat que la investidura depengui "d'un xantatge d'un pròfug de la justícia", unes paraules que el públic ha contestat fent ressonar una altra vegada el "Puigdemont a la presó".

Aragonès i Turull avisen que "l'Espanya negra" no els fa "por"

Les proclames en contra de l'amnistia han rebut resposta immediata des de Catalunya. Ho ha fet el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha lamentat que la "dreta espanyolista" hagi "passejat per Madrid la seva por a la democràcia i el pànic a les llibertats". En un missatge a X, Aragonès ha avisat que "els crits d'odi i les amenaces" dels dirigents populars no fan "por" a l'independentisme i ha tornat a defensar l'amnistia i el referèndum. S'hi ha sumat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que des del País Basc ha avisat que "l'Espanya negra" i del "a por ellos" no "condicionarà ni espantarà" Junts: "Ens estimula a ser més lleials al poble de Catalunya".

stats