Política 04/04/2022

El PP balear passa pàgina pel que fa a Casado i s'encomana a Feijóo per afrontar les eleccions

"Feia temps que no vèiem un projecte amb tanta solvència", ha destacat el portaveu popular, Antoni Costa

3 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, aquest dilluns

PalmaEl PP ha superat la guerra interna viscuda les darreres setmanes, que ha suposat el final de l'etapa de Pablo Casado com a president del partit i ha situat l'encara president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, al capdavant de la formació. El PP balear es va anar posicionant al costat de Feijóo progressivament, veient la capacitat d'aglutinar en una candidatura única la resposta a la fallida del projecte de Casado, una de les condicions que la presidenta de la formació a les Illes, Marga Prohens, veia necessària.

Amb l'inici de la nova etapa, i superat el Congrés de Sevilla de divendres i dissabte passat, el PP balear defineix com a "satisfacció" el desenvolupament del conclave i el plantejament de Feijóo. "Feia temps que no vèiem un projecte amb la solvència que va posar damunt la taula", ha afirmat aquest dilluns el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa, i ha deixat clar que s'ha passat pàgina pel que fa a "l'era Casado".

"Vàrem poder veure que hi ha una alterativa de moderació, reformista, liberal i emmarcada en la diversitat d'Espanya i els seus territoris", ha remarcat Costa. "És un discurs que defensàvem a les Balears, ens sentim molt còmodes dins el plantejament", ha afegit. El portaveu popular ha reconegut que el PP balear té "molt bones connexions" amb dos dels alts càrrecs de l'equip de Feijóo: la secretària general, Cuca Gamarra, que "coneix molt bé la realitat de les Illes", i el vicesecretari econòmic i actual conseller d'Hisenda d'Andalusia, Juan Bravo. "Estam molt satisfets per la seva incorporació, té una bona relació amb el senador illenc José Vicente Marí", ha exposat. "El que ha fet a Andalusia és el que tenim intenció de fer a les Balears si els ciutadans ens atorguen la confiança", ha continuat.

La representació balear

Del Congrés de Sevilla en sortiren elegits els membres del Comitè Executiu i de la Junta Directiva. En el primer cas, la secretària general del PP balear, Sandra Fernández, s'incorpora a l'òrgan de direcció, a més de la mateixa Prohens, que com a baronessa del partit hi entra pel fet de ser membre nat. En la Junta Directiva, per la seva banda, la número dos del PP de Mallorca, Raquel Sánchez, serà la nova representant, i el president de la formació a l'illa, Llorenç Galmés, mantindrà el seu lloc en aquest òrgan pel seu càrrec orgànic, entre altres membres.

"La representació balear en el partit es manté, ens sentim representats", ha subratllat Costa. La realitat és, però, que en l'anterior congrés, en què Casado sortí elegit president del partit, el PP illenc va obtenir una plaça més. Això es deu que el 2018, quan Biel Company era el president del PP, Prohens –aleshores portaveu popular al Parlament– i Toni Fuster –en aquell moment, secretari general illenc– varen ser triats directament per Casado. En dimitir el santjoaner, el PP va perdre una plaça.

El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, s'ha referit a la representació del PP de les Illes a Gènova, argumentant que "veim que el pes de les Balears és baix". Melià ha destacat que en el Comitè de Direcció, que aglutina el nucli dur de Feijóo, s'ha donat un cert pes a Galícia o Andalusia, "però en el bessó del poder no hi ha ningú de les Balears, és la constatació d'una realitat".

Reacció de l'oposició

Els partits que formen el Pacte, a més de Ciutadans, han valorat aquest dilluns l'inici de la nova etapa popular. "Aquest nou PP no té res de nou, es torna a apostar per l'etapa de Mariano Rajoy, i la directiva no aposta per un nou partit conservador", ha sostingut la líder de Ciutadans, Patricia Guasp. En la mateixa línia s'ha posicionat el PSIB. "És el PP de sempre, poc té d'innovador, canvien les cares, però no canvien el fons", ha apuntat la portaveu adjunta socialista, Silvia Cano.

MÉS per Mallorca, a través del seu portaveu parlamentari, Miquel Ensenyat, ha volgut rebaixar "l'eufòria" popular. "Sembla que el PP ha trobat un messies més ben referenciat que Casado", ha afirmat. Per la seva banda, el portaveu d'Unides Podem, Alejandro López, ha criticat que l'encara president de la Xunta "en les primeres declaracions ha dit que Rajoy i José María Aznar són els seus referents". "A un el varen treure del govern per corrupció i l'altre fou un senyor de la guerra", ha destacat.

stats