Política 15/02/2022

El PP i Ciutadans acusen el Govern d'autoritarisme i intrusisme per la llei turística

Francina Armengol: "El més important és el fons, convé saber si el PP suporta la limitació de places"

i
Miquel Crespí
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEncara no s'ha duit el projecte de llei al Parlament i la llei turística ja comença a ser la protagonista dels debats de la Cambra. La crítica de l'oposició és la mateixa i recurrent, la manera com ha fet la tramitació el Govern. És en aquest sentit que el PP ha acusat el Govern d'autoritari i de manllevar competències als consells insulars.

"Oferirem un pacte amb els fons europeus, i vostès res, voten en contra del règim fiscal de Balears a Madrid i responen amb un decret aprovat amb autoritat", ha criticat aquest dimarts el portaveu del PP, Antoni Costa. "Ha consensuat el decret amb uns pocs, i ha deixat tirats els consells insulars, els ajuntaments i el pacte de reactivació", ha continuat.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha respost recordant la llei turística que aprovà el PP en l'etapa de govern anterior, l'any 2012. "Vostè era director general de Pressuposts, i en aquell moment la llei turística no es va consensuar amb ningú", ha retret. Amb tot, ha reclamat que el principal partit de l'oposició s'ha de posicionar sobre el "fons" de la llei, i no sobre la forma. "Convé saber si el PP està a favor de limitar places turístiques, o volen continuar creixent i creixent", ha demanat Armengol.

Per la seva banda, la diputada popular, Salomé Cabrera, ha anomenat diferents entitats que s'han mostrat en desacord amb la llei, com Habtur; els hotelers eivissencs, que ha dit que "se senten utilitzats", o la Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIMEM), que, segons diu, "augura grans conseqüències". A més, ha reincidit en la forma, "l'enèsim decret" i ha titllat el Consolat i el Govern de "teatre".

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, no s'ha arrufat davant les crítiques i ha tornat a carregar contra el PP dient que "esquiva parlar del fons de la llei". Negueruela ha interpel·lat el PP demanant si no estaven d'acord amb unes millors condicions laborals per als treballadors de les Illes, la modernització o les mesures ambientals que inclou la llei.

Alhora, ha assegurat que totes les mesures, exceptuant el bloqueig, estan pactades amb les organitzacions sindicals i empresarials de les Balears. A més, Negueruela ha estat clar, "el bloqueig de places no es va negociar per evitar una crida, que hauria provocat l'efecte contrari a la llei".

Cabrera, finalment, ha reivindicat que el que havia fet el Govern era manllevar poder als consells insulars i intervenir en les seves competències. Negueruela no ha pogut contestar, ja que l'enrenou dels diputats populars ha fet impossible la seva intervenció. Tot i que el president del Parlament ha donat cinc segons extra al conseller, les contínues interrupcions han continuat i s'ha esgotat el temps sense que Negueruela hagi pogut contestar.

"Nocturnitat i traïdoria"

Pel que fa a Ciutadans també ha volgut mostrar el seu desacord amb les formes en com s'ha tramitat la llei turística. La seva portaveu al Parlament, Patrícia Guasp, ha acusat l'Executiu d'actuar amb "nocturnitat i traïdoria" i mentir quan el Govern diu que s'ha pactat amb totes les patronals i sindicats. Armengol li ha contestat desmentint-ho, i dient que a part de les llargues negociacions hi va haver una mesa de diàleg just abans d'anunciar la llei. Finalment, li ha demanat a Guasp que quan es tramiti el projecte de llei al Parlament, espera que la seva formació "faci propostes en positiu".

stats