Política 11/10/2021

El PP acusa Armengol de fer "electoralisme" amb la despesa pública

Cs anuncia que votarà en contra del sostre de despesa

2 min
El portaveu del PP, Toni Costa

PalmaEl portaveu del PP balear, Toni Costa, ha acusat Francina Armengol i Pedro Sánchez de fer "electoralisme" i d'intentar "convèncer determinats col·lectius" amb la despesa pública. "La despesa pública la pagam entre tots. Determinades actuacions, com el bo de 400 euros per al col·lectiu jove, les pagam entre tots, i ens preocupa", ha comentat, a més de destacar que ha començat "l'any preelectoral".

Costa ha comparegut aquest dilluns davant dels mitjans i s'ha mostrat "preocupat" per l'increment de la despesa: el Govern va informar la setmana passada que el sostre de despesa per al 2022 serà de 5.176,64 milions d'euros, 450 milions més que enguany (un 9,5%). "Fa anys que expandim enormement la despesa. Hi ha la sensació que s'estira molt la corda, i la corda es pot rompre. Tots en sabem les conseqüències", ha continuat, i ha qualificat l'increment de la despesa d'"irresponsable" i "imprudent".

Un dels punts que el portaveu popular ha criticat ha estat que s'hagin tornat a pressupostar 110 milions d'euros del conveni de carreteres de 2015 –eren 240 milions d'euros en total. "No s'ha cobrat ni un euro i tornen a posar 110 milions que no existeixen. L'any passat n'eren 60", ha lamentat, a més de reiterar que els ingressos "són inexistents i inflats". "Posen el sostre de despesa i després s'inventen els ingressos. És una irresponsabilitat i una imprudència", ha afegit.

D'altra banda, Costa ha criticat que Armengol i Sánchez diguin que "no es poden abaixar els impostos". "Sí que poden incrementar la despesa en 450 milions d'euros i no passa res. No seria millor incrementar-la en 100 milions d'euros, abaixar els impostos 100 milions d'euros més i no gastar aquests 450 milions?", ha preguntat.

Ciutadans no donarà suport al sostre de despesa

Per part seva, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha anunciat que la seva formació votarà en contra del sostre de despesa aprovat pel Govern. "Hi ha molts de dubtes sobre quin PIB s'ha calculat el deute. A més, preveuen un 48% més d'ingressos que l'any passat", ha assenyalat Guasp, que també ha manifestat les seves sospites sobre "un augment dels impostos". "No aprovarem un sostre de despesa ni uns pressupostos amb els ingressos inflats. "Hi ha preocupació pel que fa al 2023, perquè la despesa i el deute augmenten i llavors hi tornarà a haver regles fiscals. Ens preocupa com sortirem d'un endeutament excessiu", ha afegit.

El Pi, escèptic amb l'augment del sostre de despesa

D'altra banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha manifestat "escepticisme" per l'augment del sostre de despesa i ha considerat que és "incert", perquè "tot el tema dels fons europeus està molt enlaire i el Govern no és capaç de garantir els doblers que arribaran a les Balears". "És un sostre de despesa no financera a l'alça que no sabrem si es podrà materialitzar", ha subratllat Melià. Així mateix, ha recordat que fa anys que El Pi demana "un pla d'eficiència de la Comunitat Autònoma", perquè "el Govern també es pot estrènyer el cinturó". "En El Pi som escèptics perquè, al mateix temps, tampoc no compartim la política fiscal del Govern i entre les nostres reivindicacions hi ha, per exemple, eliminar l'impost de successions", ha sentenciat el portaveu regionalista.

stats