Política 04/10/2019

El Pacte, dividit pel retorn de l'ecotaxa als hotelers afectats per Thomas Cook

La portaveu del Govern assegura que és una decisió consensuada amb tots els partits, mentre que MÉS assegura que s'hi ha oposat clarament

Carles Tudurí
2 min
Costa i Negueruela, en la roda de premsa després del Consell de Govern

PalmaLa portaveu del Govern, Pilar Costa, i el conseller de Model Econòmic i Turisme, Iago Negueruela, han insistit aquest divendres que la decisió de retornar l'Impost de Turisme Sostenible pagat pels clients de Thomas Cook als hotels afectats per la fallida del touroperador és una mesura "consensuada i acordada" amb MÉS, tot i que la formació nacionalista critica aquesta decisió i assegura que no hi dona suport.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar dijous un paquet de mesures destinat a minimitzar l'impacte de la crisi de Thomas Cook, d'entre les quals va destacar la decisió d'abonar l'Impost de Turisme Sostenible pagat pels clients d'aquest grup als hotels de les Illes durant els mesos de juliol, agost i setembre. L'Executiu afirma que totes les mesures havien estat acordades prèviament, no només amb els sindicats i patronals, sinó també amb els representants de tots els partits que formen part del Govern.

Costa, després de la reunió del Consell de Govern, ha deixat clar que qualsevol opinió d'un soci de govern és "absolutament respectable", però que les mesures dissenyades per fer front a la crisi de Thomas Cook s'han parlat i pactat entre els tres partits que componen el Govern: el PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem.

En canvi, Guillem Balboa, coordinador de la formació nacionalista, ha destacat que s'ha donat suport al conjunt d'accions per fer front a la fallida, però amb una clara oposició a la mesura de retornar part de la recaptació de l'ecotaxa als hotels, que fins i tot consideren que té un dubtós "encaix legal". Per a Balboa, l'objectiu de la llei que regula aquest impost és compensar una part dels costos del turisme per a la societat, "objectiu que no queda modificat en cap moment per la fallida del touroperador. Seria una perversió".

Per la seva banda, la mesura també ha despertat algun malestar dins la formació Unides Podem, tot i que fonts de la formació d'esquerres asseguren que si tenien constància d'aquesta bonificació i que l'òrgan del partit "no ho va veure malament".

Negueruela ha explicat que "davant una situació extraordinària s'han de prendre decisions extraordinàries", pel que l'Executiu ha tramitat de manera urgent un decret que permetrà començar a arbitrar els ajuts destinats als treballadors afectats per la fallida. Aquesta aprovació, però, fa referència només als ajuts de 500 euros mensuals, fins a un màxim de quatre mesos, per als empleats que es trobin en situació concursal i que, per tant, no puguin percebre ni salari ni prestació social. En canvi, el mecanisme per poder bonificar l'ecotaxa s'haurà de determinar.

Tot i no saber el volum econòmic que suposa la mesura, Negueruela ha dit que Thomas Cook ha entregat tota la documentació per determinar quants de clients i a quin hotel varen pagar aquest impost. El conseller ha reiterat que no és un tema urgent, ja que la bonificació no es farà efectiva fins al mes de gener. La intenció del Govern és dotar amb liquiditat les empreses més afectades amb aquesta devolució del tribut. Ha recordat que la mesura no afecta els hotels de Thomas Cook.

stats