Anàlisi
Política 28/03/2023

La política del fang protagonitza el darrer ple de la legislatura

El PP retreu al PSIB casos de corrupció i fins i tot el Hat Bar per escudar-se de les crítiques davant la trobada de Marga Prohens amb José María Rodríguez

3 min
La bancada del PP aquest dimarts

PalmaLa presidenta del PP balear, Marga Prohens, tot i no ser en el darrer ple del Parlament de la legislatura, va eclipsar la sessió. La publicació d'una fotografia a Okdiario en la qual apareixia la mateixa líder popular i gran part de la cúpula del partit, amb l'exdirigent condemnat per corrupció en el cas Over, José María Rodríguez, va servir de dinamita al Govern, davant la tàctica del PP d'evidenciar "un fracàs" de la gestió de Francina Armengol després de vuit anys.

Les nou preguntes de control del PP a l'Executiu anaven dirigides en aquest sentit, però en pràcticament totes elles va aparèixer "la corrupció del PP". Tant el portaveu parlamentari Antoni Costa com Prohens van apuntar ahir que "el Govern està instal·lat en el fang", després d'algunes declaracions d'Armengol, com que el PP "està lligat a la pitjor història de les Balears".

Així i tot, el mateix Costa, en la rèplica d'Armengol, va ensenyar una fotografia de la presidenta del Govern juntament amb Bernat Coll, exbatle socialista de Lloseta condemnat el 2015 a 28 anys d'inhabilitació per corrupció, amb una clara intenció d'assimilar 'corrupció' a Armengol i al PSIB, i fent veure que el PP havia preparat algun escut davant les acusacions de l'Executiu.

A més, els populars van recórrer a totes les opcions possibles per contraatacar. El diputat del PP Sebastià Sagreras, tot i que la seva pregunta era sobre la situació de la política fiscal i financera, va dedicar gran part de la intervenció a treure en el debat casos de corrupció que presumptament afecten els socialistes. Sagreras va assenyalar les diputades del PSIB Silvia Cano –el seu pare Paco Cano es troba acusat en el cas Multimèdia– i Pilar Costa –el seu germà Josep Maria Costa està imputat en el cas Ports– per compartir "els llinatges dels màxims implicats". "Estan curts de memòria, només recorden els casos de l'any tirurany del PP", assenyalava Sagreras.

A més, l'afer d'Armengol i el Hat Bar va sortir a escena distintes vegades per part d'Antoni Costa i alguns diputats populars, però també va ser utilitzat per Prohens. En una entrevista a Radio Nacional d'Espanya aquest dimarts, la líder del PP apuntava: "Cada vegada que han intentat difamar-me he donat explicacions en les primeres 24 hores. Mai seré una presidenta que actuï des de la supèrbia", per apuntar a continuació "el Hat Bar, el cas Ports, les menors tutelades i un president de l'Autoritat Portuària –Joan Gual de Torrella– vinculat a la presidenta del Govern a través de whatsapps". "Els veig molt nerviosos, i quan el PP i el PSIB ho estan posen el ventilador en marxa, i és el que han fet avui", criticava el diputat d'El Pi Josep Melià en la seva pregunta a Armengol.

El ple dels cartells

La fotografia d'Armengol amb l'exbatle de Lloseta no va ser l'únic cartell que va aparèixer en el ple del Parlament. Prohens, en una entrevista a Canal 4 dilluns passat, va afirmar que els llits elevables en els hotels són "la ximpleria més gran en política turística dels darrers temps", una mesura aprovada en la llei turística per disminuir les lesions de les cambreres de pis. Aquestes declaracions van causar una gran polèmica a les xarxes socials, i fins i tot la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, van reprovar-ho a través de Twitter.

És un fet que molts dels consellers van utilitzar per desgastar el PP, sostenint que "van en contra dels drets dels treballadors". El conseller de Turisme, Iago Negueruela, en la seva rèplica a la diputada popular Salomé Cabrera, va ensenyar una piulada de la Unió Balear de Kellys –cambreres de pis–, on criticaven Prohens: "Deu ser que ella fa una mitjana de 60 o 70 llits al dia i parla amb coneixement de causa. De veritat aquests són els polítics que ens representen?", expressaven. Negueruela afegia que "a mi mai les Kellys em dedicaran això".

El ple dels cartells no es va quedar aquí. El conseller d'Educació, Martí March, va ensenyar també un conjunt de fotografies per criticar la política educativa de la darrera legislatura governada pel PP, en l'etapa de José Ramón Bauzá. D'una banda, es veia la manifestació més gran que s'ha duit a terme a les Balears, en contra de la implantació del Tractament Integral de Llengües (TIL). De l'altra, el Govern actual signant els Acords Marc de l'educació pública i de la concertada, aprovats recentment.

stats