Parlament
Política 28/03/2023

Armengol, al PP sobre el dinar amb Rodríguez: "No sé com pagar el favor que ens han fet"

La trobada entre Prohens i l'exdirigent popular condemnat per corrupció protagonitza el darrer ple de la legislatura, amb encreuament d'acusacions entre el Govern i el principal partit de l'oposició

4 min
La presidenta del Govern Francina Armengol aquest dimarts

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha agraït de manera irònica la polèmica trobada el passat cap de setmana entre part de la cúpula del PP balear (amb la presidenta del partit Marga Prohens, el candidat a Cort Jaime Martínez i la secretària general Sandra Fernández) i l'exdirigent popular condemnat per corrupció José María Rodríguez. "No sé com pagar el favor que ens han fet, han explicitat el que són: entregats a l'extrema dreta, i després ja veim amb qui estan", ha assenyalat en la seva rèplica al portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa. "Han escenificat que són els de sempre, lligats a la pitjor història de les Balears", ha afegit. El diputat popular, en el mateix moment, ha tret un cartell on apareixia Armengol amb Bernat Coll, exbatle socialista de Lloseta condemnat el 2015 a 28 anys d'inhabilitació per corrupció.

Antoni Costa amb el cartell que mostrava una imatge d'Armengol amb l'exbatle de Lloseta Bernat Coll

En declaracions als mitjans després del ple, Costa ha acusat el PSIB d'"hipocresia total". "El Govern està instal·lat en el fang, demana explicacions a altres, però en els casos que els afecten a ells no són capaços de donar les explicacions pertinents. El PSIB és hipòcrita, s'escandalitza per determinades fotografies, però no recorda el cas de l'exbatle de Lloseta", ha apuntat.

El PP havia plantejat el darrer ple de la legislatura com un balanç del Govern d'Armengol, però la imatge de la reunió entre Prohens i Rodríguez va ser criticada fins i tot per Génova. El portaveu de campanya del PP estatal, Borja Sémper, va admetre que "no va ser la millor de les decisions", i Prohens aquest dilluns, en una entrevista a Canal 4, reconeixia que "si hagués sabut el rebombori, no hauria pres la mateixa decisió".

Les intervencions de pràcticament tots els consellers hi han fet referència, la qual cosa ha obligat el PP a retreure altres casos judicials com el cas Ports o el cas Multimèdia, o fins i tot el fet succeït al ja famós Hat Bar. "La nostra presidenta per un dinar ha donat més explicacions que Armengol per un sense fi de whatsapps amb Joan Gual de Torrella (expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears)", ha afirmat el diputat popular Sebastià Sagreras. "Mentre aplicava restriccions, vostè mateixa se les saltava", ha criticat Antoni Costa. El conseller d'Educació, Martí March, en la rèplica a la diputada del PP Marga Duran sobre la situació d'aquesta àrea després de vuit anys de Govern d'Armengol, ha comparat la manifestació contra el Tractament Integral de Llengües el 2013, amb la signatura dels Acords Marc a l'educació pública i concertada fa només uns dies.

Fins i tot la líder autonòmica i estatal de Ciutadans, Patricia Guasp, ha aprofitat la seva pregunta a Armengol sobre el "suspens" general de l'Executiu en la gestió, per posar damunt la taula la trobada de Prohens i Rodríguez. "Ha arribat el final del Pacte de retrocés, però les Balears no es mereixen el recanvi conservador que no interessa a ningú, i és hereu de la pitjor corrupció del PP de Jaume Matas", ha exposat. Armengol ha aprofitat aquesta intervenció per remarcar que "si l'alternativa no està en el PP, som nosaltres".

Polèmica per les Kellys

L'altre fet polèmic protagonitzat per Prohens, en la mateixa entrevista a Canal 4, va ser la seva afirmació que "la implantació de llits elevables és la ximpleria més gran en la política turística". Segons el PP, aquesta mesura inclosa en la llei turística "no resol els problemes de les Kellys", ja que, segons expliquen, demanen reduir les càrregues de feina i la possibilitat d'una prejubilació més avançada. Les declaracions de Prohens van provocar la indignació dels socialistes a través de les xarxes socials. "És trist veure un PP tan classista i desconnectat de la realitat de les treballadores del nostre principal sector econòmic", sostenia la mateixa Armengol. Aquest dimarts, ha retret que "el PP continuï insultant les treballadores de les Balears, les cambreres de pis, després que ho retallassin tot i deixassin la comunitat ofegada".

L'oposició marca perfil

Els partits de l'oposició han intentat marcar perfil en la sessió de control a la presidenta del Govern. El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha retret que "hi ha qüestions a les quals no hem acabat de donar resposta". "La moratòria de places només va ser possible quan els hotelers els ho van plantejar, el suport a joves emprenedors s'ha diluït", i en l'habitatge "hi ha hagut frustració" després que el PSOE tombàs en el Congrés una iniciativa dels ecosobiranistes per limitar el preu del lloguer, que en el Parlament va tenir el suport del PSIB. "Té un discurs agosarat, però les pràctiques polítiques són porugues. El transatlàntic balear avança, però continuam amb el mateix rumb", ha afirmat. Armengol, per la seva banda, s'ha escudat en la pandèmia i en el fet que les balears siguin la comunitat amb l'esperança de vida més gran i que més creixement econòmic ha tingut de l'Estat, per l'efecte rebot de la tornada d'una temporada turística plena.

El portaveu d'El Pi, Josep Melià, s'ha centrat en l'augment del turisme en el PIB balear des del 2016, passant d'un 39% a un 41%, tot i la voluntat de diversificació d'Armengol. Mentre la presidenta del Govern ha presumit de l'aposta "per un turisme de qualitat enfront de la quantitat, i d'un augment del pes de la indústria, la ciència i el sector primari en el PIB, Melià ha reiterat que l'economia "no s'ha diversificat".

stats