Política 24/10/2020

L'Audiència Nacional investiga si Villarejo va planejar vendre documents policials des de la presó

La seva dona, la periodista Gemma Alcalá, va ser detinguda ahir amb altres persones de l'entorn

Europa Press
2 min
L'excomissari Villarejo assegura que "estaria encantat" de comparèixer al Parlament per parlar de l'Operació Catalunya

BarcelonaEl jutge del cas Tàndem, que investiga les activitats presumptament delictives de l'excomissari jubilat José Manuel Villarejo, ha obert una nova peça -la número 28 del macrocausa- arran de la detenció divendres a la nit de la periodista Gemma Alcalá, dona de Villarejo, i quatre persones més. El magistrat instrueix si podrien haver participat en una trama de venda de documents oficials de la Policia, segons han assenyalat a Europa Press fonts coneixedores de la investigació.

Entre els detinguts, que està previst que passin dilluns a disposició judicial, hi hauria un advocat que va compartir presó a Estremera (Madrid) amb el comissari investigat i que hauria participat en aquesta trama de venda dels documents, segons les mateixes fonts. Segons assenyala el diari Abc, entre ells hi hauria els relatius a les investigacions judicials del Procés, que la xarxa estaria intentant vendre a persones de l'entorn independentista.

De moment, i a l'espera que continuïn les investigacions d'aquest assumpte, sobre el qual s'ha declarat el secret judicial, els detinguts estan acusats de delictes d'organització criminal, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets.

Després de la declaració davant del titular de jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García-Castelló, Anticorrupció podria sol·licitar mesures cautelars contra els detinguts, que poden acabar en presó preventiva.

La periodista Gemma Alcalá ja va ser una de les quatre persones detingudes el novembre del 2017 en l'operació de l'Audiència Nacional en la qual la policia va agafar el mateix Villarejo, que des de llavors és en presó preventiva a Estremera.

Segons fonts policials consultades, al mateix temps que es produïen les detencions d'aquest divendres, una comitiva judicial escorcollava la cel·la del comissari i hi confiscava documentació. Durant el procés -que no va ser l'únic, perquè també es va entrar al seu domicili- Villarejo hauria protestat i reaccionat de forma agressiva.

Com s'ha remarcat, el cas Tàndem té diferents ramificacions, una de les quals el cas Kitchen, que està esquitxant el PP -ja s'ha produït la imputació de l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz-, i hi ha informacions que apunten fins a l'expresident espanyol Mariano Rajoy i la seva ex número dos, Soraya Sáenz de Santamaría. En aquesta peça s'investiga el presumpte ús per part del PP de fons reservats de l'extresorer Luis Bárcenas.

En definitiva, el cas Tàndem, amb la vintena de peces separades associades, instrueix l'entramat societari constituït per Villarejo, a través del qual, suposadament, prestava servei de detectius, valent-se per a això de la seva privilegiada posició a la Policia Nacional i recorrent a altres funcionaris policials per obtenir dades de forma il·lícita, de vegades a canvi de donacions.

stats