Marivent
Política 12/04/2023

Podem demana convertir el palau de Marivent en un museu i una escola d'art

El partit lamenta "la pèrdua d'una gran col·lecció artística", que incloïa quadres de Goya, Picasso, Sorolla i Delacroix

ARA Balears
2 min
Marivent, un palau blindat per als caps d’Estat

PalmaPodem ha demanat convertir el palau de Marivent en museu i escola d'art, a més d'obrir-lo al públic i eliminar-ne l'ús privatiu de la Casa Reial, segons han informat aquest dimecres el responsable d'Horitzó Republicà del partit, Rafa Mayoral, i la candidata a la presidència del Govern, Antònia Jover, en una roda de premsa davant del palau.

"Des de fa anys s'estan aportant milions d'euros de la gent treballadora perquè això sigui una casa de vacances i continuï tancat el museu. Nosaltres volem que el museu ja es reobri, es converteixi en una escola d'art i que el poble tingui dret a utilitzar els 3.000 metres quadrats d'espais de zones verdes", ha manifestat Mayoral.

A més, ha lamentat la "pèrdua d'una enorme col·lecció artística" i ha criticat que per culpa de l'"obscurantisme i l'opacitat amb tot allò relacionat amb la monarquia, no hi ha possibilitat de poder accedir als documents que puguin mostrar què és el que ha passat amb les peces". "Ni tan sols hem pogut accedir al catàleg complet d'obres que van ser perdudes precisament perquè la dictadura hagués lliurat el palau a la família reial, incomplint la voluntat del donant i formant part de l'espoliació franquista", ha afegit.

Per la seva banda, Jover ha explicat que el mateix passa amb l'expedient judicial de la demanda interposada als 80 pels hereus del palau contra el Govern i la mateixa Fundació Museu d'Art Saridakis. Per aquest motiu, ha reclamat l'accés a les interlocutòries de la causa en què les Balears van perdre el catàleg d'obres d'art del palau per haver fet un ús privatiu de l'espai per part de la família reial. "No es pot entendre que en una societat democràtica no es permeti l'accés a la documentació d'un procés judicial que acredita una grandíssima pèrdua de patrimoni artístic de propietat pública. La gent té dret a saber i accedir al catàleg d'obres perdudes", ha afirmat Jover. Algunes de les obres perdudes de la col·lecció, recuperades pels familiars de Saridakis, incloïen quadres de Goya, Picasso, Sorolla i Delacroix.

stats