Eleccions basques

El PNB tria Imanol Pradales per substituir Urkullu com a candidat a lehendakari

El partit obre el procés intern per triar els candidats a les eleccions autonòmiques i europees

2 min
El diputat del PNB Imanol Pradales

BarcelonaEl PNB ja ha triat substitut per Iñigo Urkullu: Imanol Pradales. La direcció del partit ha proposat oficialment aquest dissabte el fins ara diputat de la Diputació Foral de Biscaia com a candidat a lehendakari després que aquest divendres transcendís que la cúpula dels jeltzales havia decidit prescindir d’Urkullu. En un comunicat difós després de la reunió extraordinària de l'executiva d'aquest matí, el president del partit, Andoni Ortuzar, ha “agraït i reconegut” la feina de l’actual lehendakari durant les últimes tres legislatures. El PNB ha començat, així, el procés intern per triar els candidats a les eleccions autonòmiques i també europees que s'allargarà fins al 20 de gener.

Ortuzar ha assegurat que el PNB valora "molt positivament" l'actuació d'Urkullu al llarg d'aquestes tres legislatures al capdavant del Govern Basc. Davant la informació que va publicar El Correo aquest divendres, en què explicava que el PNB havia decidit prescindir l'Urkullu, el president dels nacionalistes bascos ha admès que han hagut d'avançar uns dies el seu pla per triar els candidats a les eleccions autonòmiques i europees per oferir als afiliats "informació de primera mà sobre les decisions de l'Euskadi Buru Batzar", l'executiva del PNB. El partit preveia iniciar el procés dilluns.

Sigui com sigui, Ortuzar ha defensat que ara és el moment perquè "mirant a mitjà i llarg termini", hi hagi un relleu en la candidatura a la Lehendakaritza. "És el moment adequat per, des de la més que satisfactòria base que deixa el lehendakari Urkullu i el seu govern, obrir el camí a una nova generació que sigui capaç de pilotar les institucions basques i impulsar el nostre autogovern en la pròxima dècada en uns temps polítics amb tantes incerteses com oportunitats per al nostre poble", ha afegit el líder del PNB. I per a aquesta nova etapa, l'executiva del partit considera que Pradales és la persona idònia per encapçalar-la.

Imanol Pradales Gil, de 47 anys, és doctor en sociologia i afiliat a l'organització de Santurtzi (Biscaia). Des del 2015 és diputat d'Infraestructures i Desenvolupament Territorial de la Diputació Foral de Biscaia. El partit destaca que el futur candidat jeltzale ha contribuït en "tots els processos de reflexió i innovació que ha desenvolupat el partit en els últims deu anys", cosa que, subratllen, el fa "un profund coneixedor" de la "realitat política interna i externa".

stats