Política 20/05/2022

El PNB i Coalició recolzen El Pi per tenir representació a Madrid

El president del partit basc reclama que "la realitat que existeix a Canàries o Euskadi agafi cos a les Balears"

ARA Balears
2 min
El Pi ha organitzat unes jornades amb el president del PNB i el secretari general de Coalició Canària

PalmaE PI ha celebrat aquest divendres al Parlament balear una trobada amb associacions de la societat civil, juntament amb el president del PNB, Andoni Ortúzar, i el secretari general de Coalició Canària, Fernando Clavijo. En declaracions als mitjans abans de l'inici de l'acte, Ortúzar i Clavijo han destacat la importància que els partits regionalistes comptin amb una veu pròpia a Madrid i hi han animat El PI en aquest sentit.

"És important que hi hagi partits que defensin els interessos de la seva societat per sobre dels interessos dels partits estatals", ha apuntat Ortúzar. El president del PNB ha expressat el seu desig perquè “la realitat que existeix a Euskadi, Catalunya i les Canàries prengui cos aquí a les Balears”. "Amb una perifèria forta, no només aconseguirem societats més pròsperes, sinó que contribuirem a democratitzar l'Estat", ha destacat, alhora que ha advertit d'"un fenomen de recentralització perillós".

Per la seva banda, Clavijo ha ressaltat també la importància de "tenir representació als centres on es prenen les decisions", com Madrid o Brussel·les. En aquest punt, ha insistit a comptar amb partits que "defensin les singularitats d´un territori més enllà dels interessos genèrics de Madrid que representen els partits estatals".

La tornada de Joan Carles I

Amb relació amb la tornada aquest dijous del rei emèrit, Ortúzar ha reclamat "una modernització i una republicanització de la institució monàrquica perquè sigui com la resta d'institucions de l'Estat", així com que "no hi hagi inviolabilitat més enllà de la que ha de tenir qualsevol institució per desenvolupar la seva funció per bé, no per delinquir”. "El que és rellevant no és si ha vingut, quant es quedarà o amb qui es reunirà, el que és rellevant és el que no sabem, què va passar", ha lamentat Ortuzar.

Clavijo no s'ha expressat amb la contundència d'Ortúzar, exposant que "la llei se li ha d'aplicar a tothom per igual" i "el rei emèrit no té cap mena de condemna, ni cap mena de procés obert, per tant té perfecte dret com qualsevol altre ciutadà a circular lliurement”. "Sí que s'espera certa exemplaritat, transparència i explicacions", ha afegit. Així, "més enllà del que el rei emèrit vulgui fer, la Casa Reial està fent aquest pas de modernització quant a transparència, proximitat i exemplaritat", segons el secretari general de Coalició Canària.

A l'acte organitzat per El Pi hi han assistit representants de Pimem, Pimeco, Afedeco, Habtur, OCB, Cercle d'Economia, Cambra de Comerç de Mallorca, Costruïm, Aviba, Federació Balear de Confraries de Pescadors, Associació Balear d'Agroturisme, Cooperatives Agroalimentàries de Balears, Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Balears, Col·legi d'Economistes, Aevab, Federació Empresarial Balear de Transportistes i de Joves per les Illes.

stats