Política 16/02/2021

El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca presentaran aquest dimecres una nova iniciativa per impugnar els pressupostos de l'Estat

El PP i Cs s'hi sumen i els cinc partits presentaran un text conjunt

2 min
Els diputats d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca el dia que varen presentar el primer recurs contra els pressupostos estatals

PalmaEl Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca presentaran aquest mateix dimecres una nova iniciativa per impugnar els pressupostos de l'Estat. Segons ha confirmat l'ARA Balears, tant el PP com Ciutadans s'hi han sumat i els cinc partits presentaran un text conjunt. Cal recordar que tant els populars com el partit taronja han votat a favor del recurs d'inconstitucionalitat conta els pressupostos de l'Estat en el ple del Parlament d'aquest dimarts.

A més, les tres formacions estan negociant que el PP i Cs s'hi incorporin i que els cinc partits signin un escrit conjunt. Fonts del PP han explicat a l'ARA Balears que és probable que els populars s'hi afegeixin per coherència amb el seu vot a favor al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos del govern de Pedro Sánchez aquest dimarts en el ple del Parlament. Per la seva banda, el partit taronja encara està estudiant el document que els ha arribat –Cs també ha votat del recurs. Cal recordar que el recurs tenia majoria absoluta a favor –els cinc grups parlamentaris sumen 30 vots–, però que l'absència d'un diputat del PP i d'un altre de Cs ha impossibilitat que s'aprovàs.

A més, els tres partits presentaran també dimecres la impugnació de la votació del recurs. Cal recordar que hi ha hagut un empat a 28 vots, i que el reglament assenyala que en aquest cas s'ha de repetir. Però ha estat una lletrada del Parlament qui ha hagut d'advertir al president de la Cambra, Vicenç Thomàs, que s'havia de tornar a votar després d'una interrupció. Alguns diputats han sortit del ple i no han tornat a votar: la segona votació ha finalitzat amb 22 vots a favor i 27 en contra. Segons ha explicat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, el reglament del Parlament determina que les votacions s'han de fer de manera interrompuda. Per això, l'ecosobiranista menorquí ha demanat que s'ajornàs el moment de votar i ha anunciat la impugnació davant la negativa de Thomàs.

"S'ha constatat que el recurs té majoria absoluta, però no s'ha tirat endavant per temes circumstancials", ha manifestat el diputat d'El Pi Josep Melià després del ple de la Cambra, quan ha anunciat que ho tornarien a intentar. "Amb una majoria absoluta a favor, el més ètic i el més just democràticament és ampliar la iniciativa als grups que hi han donat suport", ha afegit. La diputada de MÉS per Mallorca ha assenyalat per la seva part que "no es pot esperar que Pedro Sánchez faci una llei el 2022 que inclogui el factor d'insularitat".

stats