Política 30/12/2020

El Pi demana al Govern una defensa més gran del català i una empenta a la seva normalització

El partit regionalista registra una iniciativa en el Parlament per prestigiar i promoure la llengua pròpia

Maria Llull
2 min
Els diputats d'El Pi, Lina Pons i Josep Melià, i el president del partit, Antoni Amengual

PalmaEl Pi ha registrat aquest dimecres al Parlament una proposició no de llei (PNL) que reclama al Govern i a la resta d'institucions de les Balears una defensa més gran del català i una "nova empenta" a les polítiques de normalització lingüística. El partit regionalista ha demanat mitjançant aquesta iniciativa una major implicació per "defensar, difondre, prestigiar i promocionar la llengua catalana pròpia de les Illes".

A més, la PNL valora positivament que s'hagi posat en marxa l'Oficina de Defensa de Drets Lingüístics, malgrat que considera necessari donar un nou impuls a la normalització de la llengua pròpia. Per això, un dels punts de la iniciativa proposa que es recuperi el Servei d'Ensenyament del Català a la Conselleria d'Educació o que es puguin veure a les Balears tots els canals televisius en llengua catalana, a més d'augmentar el suport als mitjans de comunicació en català.

D'altra banda, El Pi també demana que s'apliquin les propostes que el Consell Social de la Llengua Catalana va aprovar el novembre del 2018 i que fan referència a la necessitat de posar en marxa polítiques d'interculturalitat i informar els nouvinguts sobre la realitat lingüística i cultural de les Balears.

"A les Illes Balears els darrers anys, per una multiplicitat de factors, els estudis constaten un retrocés en l'ús social de la llengua catalana", diu el text de la iniciativa dels regionalistes. "La tendència que s'observa arreu és que els esforços per equiparar (...) les dues llengües oficials i aconseguir que la població les domini indistintament i assoleixi un vertader bilingüisme no són suficients", afegeix. Segons El Pi, "fa falta una nova empenta i un nou compromís dels poders públics" perquè "la llengua catalana sigui llengua de referència, de prestigi, de cohesió social i un instrument útil (...) per fer una vida normal" a les Illes.

stats