Parlament
Política 19/10/2022

El Pi vol eliminar les borses de places turístiques i limitar els cotxes de lloguer per combatre la pressió humana

El Parlament debatrà el pròxim dimarts una moció dels regionalistes per tractar la sobrepoblació de les Balears

2 min
El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià

PalmaA proposta d'El Pi, els partits balears debatran el pròxim dimarts una moció per combatre la pressió humana i la sobrepoblació que pateixen les Illes. El debat està sobre la taula, i més després de l'informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que pronosticava un creixement demogràfic de 300.000 persones en els pròxims quinze anys, un 25% més que avui dia. "És insostenible", ha expressat aquest dimecres el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià, en la roda de premsa posterior a la junta de portaveus.

El Pi pretén que es pugui "compartir la diagnosi" amb totes les formacions. "Hi ha d'haver una manifestació clara que ja n'hi ha prou", ha insistit Melià. Els regionalistes proposen una bateria de mesures, que van des de limitar la compravenda d'habitatges per part dels no residents a establir una quota màxima de cotxes de lloguer o eliminar la borsa de places turístiques, però també de la moratòria vigent, per impedir el creixement de places.

MÉS per Mallorca i Més per Menorca han avançat que donaran suport a alguns dels punts. Fins i tot, el portaveu de la formació menorquina, Josep Castells, ha declarat que "celebra" l'alineació d'El Pi "amb els que des de fa temps hem denunciat la situació". "La dreta i el centredreta pugen al carro dels problemes de la massificació, però haurien de vèncer les seves inèrcies", ha incidit. Més per Menorca vol duplicar l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), més conegut com l'ecotaxa, en la temporada alta "per frenar l'arribada de turistes". "Patim una pressió directa turística i de massificació, també causada per l'efecte crida dels treballadors que venen a treballar en el sector turístic", ha exposat Castells.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha lamentat que en el debat "es veurà el model de l'esquerra i la dreta". "La dreta equipararà la immigració il·legal com a font dels problemes, quan no ho és, i des de MÉS durem les dades per excloure-la. El Pi la frega, però altres grups ho aprofitaran per reforçar el seu discurs, i s'ha de combatre perquè no és vera", ha afirmat. Ferrà ha fet una crítica al sector hoteler, pel fet de tenir una temporada turística de rècord, i que els empresaris "es neguin a apujar els sous".

stats