Energia
Política 16/08/2022

El Pi i Ciutadans consideren que el decret d'estalvi energètic envaeix competències illenques

La formació regionalista ha registrat una iniciativa perquè el Govern emeti un informe jurídic abordant la constitucionalitat de la normativa

2 min
El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià

PalmaEl Pi ha registrat una iniciativa aquest dimarts en el Parlament reclamant que el Govern emeti un informe jurídic sobre la constitucionalitat del decret llei d'estalvi energètic aprovat recentment pel Consell de Ministres. La formació regionalista considera que hi podria haver una invasió competencial en matèria de medi ambient, energia i comerç, principalment. En la mateixa línia, la líder de Ciutadans a les Illes, Patricia Guasp, ha declarat que "no només hi ha aspectes d'inconstitucionalitat, sinó també precedents".

"Si les Balears són competents en aquestes matèries, les mesures que s'hagin de prendre sobre estalvi energètic haurien de ser una decisió presa per les institucions illenques", ha afirmat el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià. "Que sigui el govern espanyol que digui fil per randa, sense cap marge de maniobra, com s’ha de fer l’estalvi energètic, pensam que va en contra de l’esperit de la Constitució", ha afegit.

En aquest sentit, El Pi exigeix que els serveis jurídics del Govern analitzin el decret i, si és el cas, interposin un recurs d'inconstitucionalitat. El fet que el decret tingui una vigència de tres mesos fins a la seva convalidació en el Congrés dels Diputats ha fet que els regionalistes reclamin que se'n tramiti per urgència la iniciativa.

Fins al moment, les autonomies es mantenen a l'espera de recórrer a la inconstitucionalitat del decret. Només la Comunitat de Madrid, governada per la 'popular' Isabel Díaz Ayuso ha anunciat que presentaran un recurs contra el decret llei estatal. D'altra banda, Vox ha anunciat que també ho farà, un fet possible, ja que té més dels 50 diputats necessaris per interposar un recurs.

"Punts foscos" del decret

El Pi també demana que el Govern dicti una instrucció "sobre els punts foscos" del decret. "Hi ha molts sectors que estan desorientats, perquè no coneixen el règim sancionador o no saben com s'han d'adoptar les mesures, el govern estatal no ho ha aclarit", ha assenyalat Melià. El que sosté la formació regionalista és que, tenint el decret d'estalvi energètic un contingut ambiental, "han de ser les Balears que decideixin com s'ha de reduir" el 7% establert, "i no a partir d'una decisió presa per l'Estat".

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp

Guasp ha lamentat que el decret "no hagi estat consensuat" amb les comunitats autònomes ni amb el sectors afectats, "que són els que estan sotmesos a la incertesa", i ha assegurat que "les nostres petites i mitjanes empreses no poden assumir certs costos de mesures impulsades pel govern estatal".

stats