Política 16/07/2020

El Pi, MÉS per Mallorca i el PP exigeixen que els ajuntaments disposin de tots els seus romanents

Aquests partits critiquen que l'Estat pugui disposar de part del superàvit dels consistoris

Maria Llull
3 min
Els representants d'El Pi davant de la Delegació del govern espanyol

PalmaEl Pi, MÉs per Mallorca i el PP han manifestat aquest dimecres el seu desacord amb la possibilitat que el Ministeri d'Hisenda permeti als ajuntaments gastar només 5.000 milions d'euros del seu superàvit acumulat, que és de 14.000 milions (un 35%), per invertir-los en polítiques de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura. Pel que fa als 9.000 milions restants, l'Estat se'ls quedaria i els tornaria en un termini de deu anys. Aquesta proposta es recull en un document que el govern espanyol va enviar dimecres a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Representants d'El Pi, encapçalat pel president de la formació, Toni Amengual, s'han concentrat davant la Delegació del govern espanyol per exigir que els ajuntaments de les Balears puguin fer servir els més de 600 milions d'euros dels seus romanents financers, que a hores d'ara estan immobilitzats als bancs. "Serà un hivern molt dur a causa de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus i ara ens volen prendre aquests més de 600 milions fruit de la bona gestió municipal", ha declarat Amengual.

"A Sánchez les Illes li importen un rave i cada dia queda demostrat. Ja estam cansats de patir greuges que ens venen de Madrid", ha continuat el president d'El Pi. Segons Amengual, "no és presentable que ara vulguin disposar dels doblers dels ajuntaments per fer el que els dona la gana, i més ara que estam a les portes d'una crisi econòmica i la gent els necessitarà. Per això, la formació regionalista també ha reclamat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, "lleialtat institucional amb els ajuntaments i fermesa en la defensa dels interessos de les Balears".

Per la seva banda, el vicepresident d'El Pi i batle de Costitx, Toni Salas, ha reclamat "sinceritat i sensibilitat institucional" i ha lamentat que "el govern espanyol no hagi desmentit les notícies de dimecres per donar tranquil·litat i confiança". "Són els doblers dels nostres veïns i els ajuntaments saben on són necessaris", ha indicat Salas, a més de demanar la derogació de la llei Montoro, la qual és el principal obstacle perquè els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents. El tinent de batle d'Alcúdia –aquest ajuntament té immobilitzats 90 milions d'euros de romanents–, Domingo Bonnín, ha assegurat que els ajuntaments "no necessiten cap tutela de l'Estat", al qual ha acusat de "fer xantatge" a la independència dels consistoris.

Noguera: "Demanar doblers als ajuntaments és una estafa i una vergonya"

El coordinador de MÉS per Mallorca, Toni Noguera, ha rebutjat la proposta plantejada pel govern espanyol que els ajuntaments prestin a l'Estat el seu romanent econòmic, perquè aquesta mesura implica "confiscar els estalvis dels municipis". "Demanar doblers als ajuntaments és una estafa i una vergonya", ha dit, a més de destacar que "els de les Illes són els més mal finançats a conseqüència de l'infrafinançament històric que patim".

Segons el coordinador ecosobiranista, "el govern espanyol vol que els consistoris facin de banc de l'Estat, de manera que les entitats locals recuperin un 35% el 2020-2021 i la resta, en deu anys", mentre que "la crisi ha marcat un punt d'inflexió en el qual s'ha evidenciat que existeix un desequilibri entre el que la gent espera dels ajuntaments i la capacitat real per aportar solucions".

Noguera també ha avançat que MÉS presentarà una iniciativa parlamentària per rebutjar la proposta del govern espanyol i que demanarà la compareixença de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, a través del senador Vicenç Vidal.

Company: "Els estalvis dels veïns s'han d'invertir en els seus municipis"

El president del PP balear, Biel Company, també ha criticat que Sánchez vulgui "prendre els doblers als ajuntaments". "Els ajuntaments tenen molts de doblers gràcies a la llei Montoro i Sánchez, a través d'una 'llei Montero', els els vol prendre", ha dit. "No admetem que el govern de Pedro Sánchez pugui robar els doblers que han estalviat els veïns de cada municipi i endur-se'ls a Madrid deixant-ne una part perquè puguin fer coses", ha continuat el líder popular. Segons Company, "els estalvis dels veïns s'han d'invertir en els seus municipis, perquè és just". El PP ha reclamat a Sánchez que "faci la normativa corresponent perquè aquests batles facin inversions dins els seus municipis, les quals generaran llocs de feina i els ajudaran a sortir d'aquesta crisi més aviat".

Per la seva banda, el batle de Selva, Joan Rotger, ha fet "una crida al Govern de la senyora Armengol: que es planti davant Sánchez i Iglesias". "Demanam que la presidenta de les Illes Balears representi els batles i que no permeti aquesta confiscació de la manera que s'ha plantejat, en perjudici dels veïns dels nostres municipis", ha dit.

stats