El Govern insisteix a reclamar a Madrid que alliberi el superàvit de consells i ajuntaments

L'Executiu demana que es pugui utilitzar el 100% del romanent del 2019, en lloc del 20% que permet l'Estat

Fa setmanes que ajuntaments, consells i el mateix Govern demanen al govern de Pedro Sánchez que les administracions locals puguin utilitzar els romanents de tresoreria, els quals estan immobilitzats en els bancs a causa de la llei Montoro, per fer front a l'allau de necessitats socials que ha generat la crisi del coronavirus. De moment, l'única relaxació que ha permès Madrid és que es pugui utilitzar un 20% del superàvit del 2019. Per això, el Consell de Govern ha aprovat aquest divendres un acord per instar l'Estat perquè permeti alliberar tots els romanents del 2019 i també els d'anys anteriors.

"Cal flexibilitzar la regla de despesa perquè es pugui destinar el 100% dels recursos a serveis i protecció social", ha comentat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, després de la reunió del Consell de Govern. L'Executiu ha reclamat aquestes mesures per atendre les necessitats actuals i també la fase de recuperació i reconstrucció del sistema productiu.

Els ajuntaments de les Balears demanen al govern espanyol flexibilitzar les regles fiscals

Pel que fa a la demanda de l'Executiu per allargar les mesures de protecció a treballadors i empreses més enllà de l'estat d'alarma, Costa ha recordat que l'Estat hauria d'atendre les "particularitats" de l'economia balear i ha indicat que s'espera una resposta "com més aviat millor".

Costa també ha fet una crida als ciutadans perquè les bones xifres sanitàries no siguin cap "motiu de relaxació". "No s'ha d'esquivar el confinament i no s'ha de sortir de casa més vegades de les imprescindibles. Demanam un esforç a la ciutadania per complir el confinament i aturar l'expansió del virus", ha dit.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF