Política 22/07/2023

De perdre l'autonomia a la sobirania fiscal: així pot afectar les Illes el nou govern espanyol

Tan sols el programa electoral de Sumar MÉS inclou un apartat per a les Balears, les quals just s'esmenten una vegada als del PP i Vox

4 min
L'habitatge, els recursos financers i el turisme estan en joc amb el nou executiu estatal.

PalmaLa reforma del sistema de finançament, l’assumpció de noves competències, l’emergència de l’habitatge, la massificació turística... Hi ha molts fronts oberts a les Balears en què el nou govern espanyol tindrà una influència cabdal i, en una situació polaritzada, les diferències de color polític poden marcar un full de ruta ben distint. Malgrat que la presència de les Illes a les propostes dels partits és residual, moltes mesures que s’aplicaran la propera legislatura tindran un impacte important a l’Arxipèlag. Els programes del PP i Vox esmenten les Balears una sola vegada, i el del PSOE, cap. Però tots parlen de problemes que hi tenen una gran rellevància.En el cas de Sumar MÉS, la coalició amb els ecosobiranistes sí que ve acompanyada d’un programa exclusivament balear. Aquestes són algunes de les propostes dels partits que incidiran a les Illes amb el pròxim govern espanyol.

Cogovernança

L’aspiració de Vox d’un estat sense autonomies topa amb el PP

L’Estat autonòmic és un dels punts de discrepància entre Vox i el PP. Mentre que l’extrema dreta aspira a “un estat unitari”, els populars ni s’ho plantegen. El partit liderat per Feijóo tampoc no aspira a anar més enllà quant a descentralització i es limita a propostes de caràcter general: impulsar la conferència de presidents autonòmics i els òrgans de cooperació entre administracions, a més d’evitar encavalcaments de competències. Per part seva, el PSOE proposa l’aprovació d’una llei de cohesió territorial, la reforma de la conferència de presidents i la promoció de les conferències sectorials. En el cas de Sumar MÉS, l’objectiu és assolir el màxim de competències i el control d’àrees com “ports i aeroports, mercat laboral, energia, transport i seguretat”.

Finançament

La reforma del sistema, una tasca pendent

Tots els partits coincideixen a assenyalar en els programes que ja és hora de reformar el sistema de finançament. En el cas de la dreta, mentre que Vox vol unificar els criteris a totes les comunitats, el PP pretén negociar el nou sistema amb les mateixes autonomies i parla de “repartiment equitatiu” dels recursos, “preservar l’autonomia fiscal de les comunitats i reforçar-ne la responsabilitat financera”. En aquest punt, també sembla ben complicat que, en cas d’un govern de la dreta amb l’extrema dreta, hi hagi entesa. Pel que fa al bloc de l’esquerra, el PSOE fa referència a un nou model “just i equitatiu” i que tingui en compte variables com la població i la insularitat. Sumar MÉS advoca per la sobirania fiscal de les Illes i un IVA propi, a més de l’acord d’un concert econòmic amb l’Estat –en el programa general de Sumar es parla de potenciar l’autogovern de les comunitats.

Habitatge

Adeu a la possibilitat de limitar el preu dels lloguers amb la dreta

Pel que fa a l’habitatge, les diferències dins del bloc de la dreta són inexistents: tant el PP com Vox asseguren en els seus programes que derogaran la llei que ha tirat endavant el govern de Pedro Sánchez, la qual permet a les comunitats autònomes declarar zones tensades on es podrà limitar el preu del lloguer. En canvi, Sumar MÉS vol modificar la norma en sentit contrari, perquè els preus dels lloguers no puguin suposar més d’un 30% dels ingressos de les famílies. La coalició també inclou la limitació de la compra d’habitatges a les Balears per part de no residents –així mateix, Sumar preveu limitacions al lloguer turístic. Per part seva, el PSOE es compromet a incrementar el parc públic d’habitatge, a més de continuar desplegant la llei estatal.

Llengua

El PSOE i el PP, entre l’ambigüitat i la manca de compromís

Els dos partits majoritaris no paren gaire esment al català –ni a la resta de llengües cooficials. El PSOE parla d’“economia de la llengua”, la qual “té l’objectiu de mobilitzar inversions (...) per maximitzar el valor de l’espanyol i de les llengües cooficials”. El PP recorre a un dels compromisos pendents d’aplicar a les Balears després que Marga Prohens guanyàs les eleccions autonòmiques: que a les comunitats autònomes amb més d’una llengua, el castellà tingui consideració de llengua vehicular a l’ensenyament. Cal tenir en compte que, en cas que els populars vagin de la mà de Vox, l’extrema dreta proposa “garantir l’ús de l’espanyol a tot el territori nacional”, que no es pugui exigir el coneixement del català als treballadors públics de les Illes i que tothom pugui “ser educat en espanyol”. En canvi, Sumar MÉS aposta per blindar una partida pressupostària per al català i enfortir el compromís d’IB3 amb la normalització de la llengua pròpia.

Turisme

Només Sumar parla de regular aquest sector econòmic

Mentre que el programa conjunt de Sumar MÉS no inclou cap referència al turisme ni a la massificació que pateixen les Illes, el de Sumar per a tot l’Estat fa referència a la necessitat de “regular la indústria turística” per minimitzar-ne l’impacte. I és que aquest és un dels capítols en què més acord hi ha entre el PSOE, el PP i Vox. Malgrat que els socialistes sí que mencionen la paraula ‘sostenibilitat’, aposten per una fórmula prou coneguda: la desestacionalització i l’allargament de la temporada. El PSOE deixa clar que Espanya ha de continuar sent “una potència turística mundial”, just el mateix títol que es pot trobar en un dels punts del programa del PP. Finalment, Vox es compromet a impulsar el turisme amb mesures fiscals i de promoció.

stats