LA RELACIÓ ENTRE GOVERNS
Política 01/09/2018

La Moncloa condiciona la trobada amb Torra a arribar a pactes a la Bilateral

El president de la Generalitat preveia una visita de Pedro Sánchez a l’octubre

Júlia Manresa / Maiol Roger
2 min
Torra i Sánchez a les portes de la Moncloa abans d’iniciar la seva primera trobada institucional, al juliol.

Madrid / BarcelonaHan calgut set anys per tornar a convocar les comissions bilaterals entre Estat i Generalitat que fixa l’Estatut, però mai havien pres tanta importància. Aquesta convocatòria arriba enmig d’un clima de desgel que havia de portar Quim Torra i Pedro Sánchez a reunir-se a l’octubre, aquest cop a Barcelona, com va recordar el president de la Generalitat divendres. Però, mantenint l’estira-i-arronsa entre els dos executius, ahir Pedro Sánchez li donava allargs aprofitant una conversa informal amb periodistes al vol de tornada de la seva gira llatinoamericana. Segons recull Efe, el líder socialista no va voler confirmar la data anunciada per Torra i va preferir prometre que es reunirien quan tinguin “coses”, és a dir, acords, que han de sortir de les comissions bilaterals, encara pendents de ser programades.

En el mateix context, el president espanyol va acusar l’independentisme de voler “homogeneïtzar” una societat catalana que és plural i va retreure a Torra que no s’assegui amb els catalans que no combreguen amb els postulats independentistes. Però, darrere de cada galleda d’aigua freda que deixa caure, l’executiu de Sánchez n’hi afegeix una altra una mica més tèbia. El mateix president insistia a esgotar tota via de diàleg sempre que es “mantingui la legalitat”. I la vicepresidenta, Carmen Calvo, així ho recalcava en un acte a Galícia en què va assegurar que Catalunya té cabuda en el projecte de nova Constitució del PSOE i que el govern espanyol “aguanta el que calgui”.

Aquest diàleg pot ser difícil de trobar en una tardor convulsa en què, sense deixar de parlar de diàleg, l’independentisme aprofitarà les efemèrides per agafar embranzida. Ho va demostrar ahir Torra a la inauguració de la plaça de l’1-O de Juneda, durant la qual va augurar una tardor “d’unitat, fraternitat i de diàleg”, però sobretot de “defensa dels nostres drets civils, socials i nacionals com a país”. “Aquí és on hem de posar l’accent”, va recalcar.

Fonts del Govern recorden que, ja al juliol, Sánchez i Torra van dir que es reunirien només si hi havia temes de què parlar. Però de temes n’hi ha molts. Per començar, la polèmica dels llaços grocs, que l’executiu espanyol vol tractar dijous en la Junta de Seguretat. Les bilaterals encara no tenen data, més enllà de la promesa dels dos executius de posar fil a l’agulla abans de final d’any. S’han de convocar les comissions de Seguiment Normatiu, Prevenció i Solució de Conflictes, en la qual s’estudiaran els recursos plantejats per l’Estat davant el Tribunal Constitucional. També estan pendents de convocatòria la comissió mixta de Transferències Estat-Generalitat, la comissió d’Assumptes Econòmics, la comissió Bilateral d’Infraestructures, i les subcomissions de Col·laboració i Cooperació, d’Assumptes Europeus i Acció Exterior, i d’Infraestructures i Equipaments. Un cop hagin començat a treballar, Sánchez i Torra tornaran a trobar-se.

stats