Política espanyola

Pedro Sánchez descarta canvis al govern: "Estic orgullós dels ministres"

El president espanyol afronta un últim semestre de l'any marcat per la inflació i la crisi energètica

3 min

MADRID"Una cosa és informar i l'altra intoxicar [...] Les intoxicacions no tenen res a veure amb el que penso i en com actuarem aquest semestre, que crec que és important". D'aquesta manera el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret ferro a les informacions publicades aquest dilluns sobre una possible remodelació de l'executiu. Un canvis que tindrien per objectiu encarar el que queda de legislatura, però també les cites electorals de l'any que ve, tant les municipals com les autonòmiques en alguns casos.

En el marc d'una visita oficial a l'illa de la Palma, quan fa gairebé un any de l'erupció del volcà, Sánchez ha sostingut que no entra en els seus plans una crisi de govern com la d'ara fa un any. De fet, així ho va dir també durant el discurs de balanç de final de curs abans de les vacances d'estiu. Malgrat la fredor amb què ha contestat a les informacions publicades, aquest no és el primer cop que aquesta idea apareix damunt la taula. El desgast de la coalició amb Unides Podem arran de debats com el del pressupost de defensa, l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo al PP o el repte de capgirar les enquestes, per ara desfavorables al PSOE, han estat alguns dels elements que han apuntat a la possibilitat d'una remodelació interna al govern espanyol.

Seguint el to de les seves últimes aparicions, el president de l'executiu central ha remarcat que el seu govern és "estable" i que arribarà al final de la legislatura. "Estic extraordinàriament orgullós de la feina que fan els ministres i les ministres", ha recalcat Sánchez en roda de premsa aquest dilluns. En tot cas, el que sí que ha tocat és el seu propi partit, que encara no fa un mes va ser rearmat de dalt a baix per encarar les eleccions i, alhora, per acostar Ferraz -seu del PSOE a Madrid- a la Moncloa.

Des de la Moncloa són conscients que com a mínim el que queda d'any estarà marcat per l'economia i, en particular, per la inflació i la crisi energètica, però també per l'evolució del mercat laboral, que, si bé fins ara s'apuntalava com el motor de la recuperació, ha començat a mostrar signes "d'alentiment". Així ho ha reconegut la mateixa ministra d'Economia, Nadia Calviño, que des que va ser nomenada vicepresidenta primera ha adquirit un paper més polític. "És un semestre important per mantenir la recuperació econòmica, el creixement i la creació de llocs de treball. És a dir, millorar la qualitat de vida dels ciutadans, lluitar contra la inflació i fer front a la realitat dels espanyols", ha reiterat Sánchez.

També en són conscients al principal partit de l'oposició. El Partit Popular fa temps que fa sang amb totes les dades que envolten l'economia espanyola, així com amb les propostes del govern de Sánchez. De fet, la resposta a la crisi energètica a través del pla d'estalvi és el que ha generat una nova picabaralla política amb els populars. "La política econòmica [del govern espanyol] és un fracàs", resumia el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, aquest cap de setmana en una entrevista a El País. El PP, en una espècia de paral·lelisme amb el que va passar durant la crisi financera del 2008, es postula com "el partit de la recuperació", amb propostes similars a les que van desbancar en el seu moment José Luis Rodríguez Zapatero, com ara abaixar impostos, tot i que un cop a la Moncloa els va acabar apujant.

La reforma del Poder Judicial, pendent

Però els reptes del govern espanyol per a aquests pròxims mesos no acaben en l'economia. La llista és llarga i una de les grans pedres a la sabata és la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Sánchez ha recordat aquest dilluns que el principal òrgan dels jutges porta més de 1.300 dies en funcions, és a dir, sense renovar-se. "No hi ha precedents a Europa [d'un bloqueig així]", ha dit Sánchez.

El president ha confirmat que l'octubre del 2021 "es va firmar un acord" amb els populars per renovar el CGPJ quan Pablo Casado era el president del PP i ha instat Alberto Núñez Feijóo a "complir-lo". De nou, Sánchez ha titllat l'actitud dels de Feijóo "d'obstruccionista". "El govern obre la mà, disposat a renovar demà el Consell, i el que li demano al PP és que compleixi amb la Constitució, la llei i els pactes signats", ha insistit. Al seu torn, els populars han contestat que la seva última proposta és la presentada en el mes de juliol.

stats