LLEI DEL GOVERN
Política 03/06/2018

Un pas més en l’eliminació dels aforaments

La nova llei del Govern avança un canvi que serà definitiu amb la modificació de l’Estatut

Jaume Ribas
3 min
Amb la modificació, la reunió setmanal de la presidenta i els consellers es podrà fer per videoconferèn-cia.

PalmaEl gabinet de Francina Armengol està enllestint el nou projecte de llei del Govern, que ja disposa de l’informe del Consell Consultiu i que entrarà aviat en el tràmit parlamentari per ser aprovada. En el text se suprimeix la menció a l’aforament de la presidenta i els membres del Govern.

Aquesta modificació s’avança i preveu l’eliminació dels aforaments. Confirmarà un canvi en l’Estatut, en el qual els diferents grups estan treballant en la Comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament.

Nel Martí, portaveu de MÉS per Mallorca i impulsor d’aquesta modificació, afirmava el febrer que “hi ha el clima de consens necessari per eliminar els aforaments de l’Estatut”. En el grup de treball del Parlament que ha fet feina en aquesta proposta, ja han acabat les compareixences de cinc experts, que han valorat el redactat final del nou Estatut el qual, d’acord amb la proposta inicial, haurà de suposar canvis mínims. Si no hi ha novetats, aquest dimecres que ve tots els grups parlamentaris que treballen en la ponència signaran el text perquè es tramiti per consens i per lectura única aquest estiu o al setembre, després que s’aprovi el tràmit del Consell Consultiu.

La iniciativa només modifica una part del redactat de l’article 44.1 de l’Estatut, que permet l’aforament dels diputats, i n’elimina completament els articles 56.7 i 57.5, que converteixen en aforats el president de la Comunitat i els membres del Consell de Govern.

Pendents del Parlament

L’aforament és una situació jurídica segons la qual determinades persones no són jutjades pels tribunals de primera instància, sinó per tribunals superiors. En el cas dels aforats per l’Estatut, els polítics són jutjats directament pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) o, fora de l’Arxipèlag, per la Sala Penal del Tribunal Suprem.

A les Illes hi ha 66 polítics aforats. Es tracta dels 59 diputats membres del Parlament i els set membres del Consell de Govern que no són diputats. Segons lleis estatals que no poden ser reformades des de la Comunitat Autònoma, també són aforats els jutges i fiscals, que es calcula que són prop de 240 persones, tot i que el nombre varia.

Tanmateix, la llei del Govern de les Illes Balears no afecta l’aforament dels diputats ni dels jutges, ni suprimeix l’aforament dels membres de l’Executiu, simplement s’adapta a la supressió d’aquest privilegi judicial, que haurà de fer posteriorment el Parlament, modificant l’Estatut d’Autonomia.

Més canvis

L’actualització de la llei del Govern, que, precisament, regula el funcionament de l’Executiu i les seves atribucions, també confereix noves competències a la persona que ocupi la presidència, en aquest cas, Francina Armengol. Com a qüestió destacada, la presidenta podrà convocar eleccions als consells insulars i convocar la sessió constitutiva del Parlament d’acord amb el reglament de la Cambra. La nova llei també preveu que els expedients que tramita el Consell de Govern deixin de ser secrets, tot i que les deliberacions dels seus membres ho continuaran sent.

La norma substituirà parcialment la Llei 4/2011 aprovada pel gabinet de Francesc Antich en el segon Pacte i recollirà la regulació del Govern i normes de bon govern i bona administració.

Consells de Govern a distància

La modificació de la llei del Govern també inclourà la possibilitat de celebrar reunions de l’Executiu a distància, telemàticament.

El dictamen del Consell Consultiu avisa que el Constitucional examina un recurs del govern central contra articles similars de la llei catalana, però no determina la il·legalitat d’aquesta mesura. Així mateix, el Consell Consultiu fa constar que és necessari garantir la identitat i la veracitat d’allò que es diu per videoconferència o altres mitjans telemàtics i demana blindar legalment l’ús de sistemes que evitin “l’ús fraudulent” de les reunions no presencials.

stats