Política 29/03/2021

Els partits critiquen les visites de ministres i el Govern els reclama més responsabilitat

El PP, MÉS per Mallorca, Cs, El Pi i Podem lamenten que no s'hagi fet cap anunci concret

3 min
El portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i treball, Iago Negueruela, després de la reunió de Consell de Govern

PalmaEl PP, MÉS per Mallorca, Ciutadans, El Pi, Podem i Vox han criticat aquest dilluns les visites de ministres a les Balears per la manca de mesures concretes, mentre que el Govern els ha demanat que siguin "més responsables" en les seves opinions. "El que ha de fer el Govern és reunir-se amb el govern espanyol", ha dit el portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i treball, Iago Negueruela, després de la reunió de Consell de Govern. "Vàrem anar a Madrid i també es va criticar, malgrat que abans es criticava que no tenim veu a Madrid. Però vàrem aconseguir compromisos i unes ajudes directes històriques gràcies a les reunions i la feina", ha afegit. Negueruela ha considerat que "totes les reunions són importants", incloses les de la setmana passada, i ha demanat als partits polítics que "siguin més responsables" o, en tot cas, que "facin una crítica constructiva".

Cal recordar que la setmana passada varen visitar les Balears la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; i la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Aquest dilluns era el torn de la ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, qui finalment vindrà després de Setmana Santa. El president del PP balear, Biel Company, ha apuntat que el balanç de les visites és "decebedor". "Han acabat com esperàvem: amb moltes fotos i declaracions i poca concreció", ha continuat. Company ha lamentat que la ministra de Turisme fos "incapaç de posar llum a la campanya turística" i que no parlàs dels "corredors segurs" ni del "pla de rescat de 100 milions d'euros del sector turístic", del qual tocaria haver-hi "20 milions d'euros enguany".

Per part seva, el diputat de MÉS Joan Mas Collet ha comentat que "la pluja ministerial" ha tingut "poca eficàcia" i no ha deixat "res més que fotos". A més, el representant ecosobiranista ha criticat la cancel·lació de la visita de Calviño, qui "controla el pressupost". La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha subratllat que "no hi ha hagut grans concrecions". "Ábalos va inaugurar un solar buit per a 500 HPO que els ciutadans d'Eivissa fa 10 anys que esperen", ha afegit. D'altra banda, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha estat contundent i ha assenyalat que els anuncis de "projectes d'habitatges o determinades polítiques no tenen a veure amb els compromisos ferms que demanam". "N'hem vist tants, d'aquests anuncis... No és més que una fotografia: venen a fer una volta i a dir-nos que ens tenen en compte", ha subratllat. A més, Pons ha criticat que s'assenyalin els 855 milions d'euros d'ajudes directes com una xifra històrica. "Aquests milions no arriben ni a la sola del que hem donat històricament a la resta de l'Estat, tant en solidaritat amb altres comunitats com en impostos que se'n van i mai tornen", ha dit.

La diputada de Podem Esperança Sans ha carregat contra les visites de Maroto i Ábalos i, en canvi, s'ha mostrat "agraïda" per la sensibilitat de Díaz, que és del seu partit, amb les Balears, malgrat que la ministra de Treball tampoc no va fer cap anunci concret. "Ábalos hauria de passejar pels carrers de les nostres illes per saber què paguen els ciutadans pels habitatges i la seva situació de necessitat", ha dit. "A Reyes Maroto ens agradaria traslladar-li la necessitat de diversificar el model productiu de les Illes, que es fonamenta en el turisme", ha continuat. "No podem tornar a perpetuar models de vestir les Balears de ciment ni caure en els mateixos errors", ha afegit Sans.

En canvi, la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha destacat el suport a les Balears que ha escenificat el govern espanyol a través de les visites dels ministres. "No només s'ha mostrat amb la seva presència i explicacions, sinó amb fets i els recursos que s'han explicat aquests dies", ha comentat Costa, amb referència als 855 milions d'euros en ajudes directes per a pime i autònoms que les Illes rebran de l'executiu de Pedro Sánchez. "Mentre que alguns grups diuen que venien a no fer res, han quedat ben clars els avanços en importants compromisos cap a les Balears", ha continuat la portaveu socialista, amb referència a "l'impuls de la vacunació a l'abril" i "els protocols en matèria d'habitatge" que va signar Ábalos. Ara bé, contràriament al que va assenyalar la mateixa ministra de Turisme, Costa ha assegurat que "el certificat de vacunació es podria posar en marxa a partir de juny amb una prova pilot a les Illes Balears". Cal recordar que Maroto va deixar ben clar dijous que no podia indicar si es faria una prova pilot a les Illes i va manifestar que preferia que el certificat es posàs en marxa a tot l'Estat a la vegada.

stats