Política 22/04/2020

Els partits insularistes sumen forces per reclamar el desplegament del REB i un millor finançament

MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera també demanen que els ajuntaments puguin utilitzar els romanents

Ara Balears
2 min
Les forces insularistes reclamen un millor finançament per ajudar els sectors productius

PalmaMÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i Gent per Formentera han reclamat en bloc desplegar el Règim Especial de les Balears (REB), millorar el finançament de les Balears i augmentar la capacitat financera dels ajuntaments per fer front a la crisi econòmica provocada pel coronavirus amb una efectivitat més gran. Les forces insularistes han manifestat mitjançant un comunicat que "l'infrafinançament ha perjudicat el territori i ha minvat els recursos" per lluitar contra la crisi.

Els partits illencs també han censurat les intencions del govern espanyol de continuar durant dos anys i mig amb els pressupostos que va elaborar Cristóbal Montoro. La pròrroga dels "últims comptes públics del govern de Mariano Rajoy, els més antisocials de la història", implicarà "no desplegar el REB en un context en què serà més necessari que mai".

Les forces insularistes han posat de manifest la necessitat de reforçar el paper de les administracions públiques, especialment les més properes. "Per pal·liar els efectes de la pandèmia necessitam disposar d'eines com el REB. Si no tenim el finançament que toca no podem ajudar els sectors productius ni garantir els serveis essencials", diu el comunicat. Per això, també han reclamat la millora del finançament de la Comunitat Autònoma. Segons han explicat en el document que han signat conjuntament, l'Arxipèlag, "infrafinançat de manera històrica i sistemàtica", se situa a la coa dels territoris de l'Estat, amb reiterats incompliments per part del govern espanyol, el qual "continua sense reconèixer els cost de la insularitat ni fer front a obligacions reconegudes, com les inversions en infraestructures". I tot "sense tenir en compte l'enorme esforç de contribució fet des de les Balears al conjunt de l'Estat".

En un moment en què les previsions econòmiques preveuen que les Illes seran el territori més castigat per la crisi socioeconòmica provocada pel coronavirus, "necessitam la solidaritat, la comprensió i el reconeixement que ens han negat durant anys", continua el comunicat. Els quatre partits han coincidit a demanar la derogació de la llei Montoro perquè els ajuntaments puguin utilitzar els romanents de tresoreria per pal·liar les conseqüències del coronavirus i també puguin endeutar-se. "L'ús d'aquest romanent no pot estar condicionat pel govern espanyol", han manifestat.

Per últim, han exigit que les atribucions per prendre mesures de desconfinament oportunes, "segons la nostra realitat", siguin competència del Govern balear, tot tenint en compte els consells insulars i els ajuntaments.

stats