Política 05/01/2015

Condonació il·legal de deutes, préstecs estranys i fundacions desconegudes: els "delictes" dels partits

'El País' publica un informe del fiscal en cap del Tribunal de Comptes que analitza la comptabilitat de PP, PSOE, CDC, Unió, PNB i Eusko Alkartasuna durant l'any 2012

Ara
1 min
Luis Bárcenas, extresorer del PP, arribant a l'Audiència Nacional, abans que ingressés a presó / AFP

BarcelonaTots els grans partits de l'Estat, de PP a PSOE passant per CDC, Unió, PNB i Eusko Alkartasuna (EA), han comès presumptament "delictes fiscals i/o de falsedat documental" en els seus comptes del 2012, segons es desprèn d'un informe del fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Olayo González Soler, al qual ha tingut accés el diari 'El País'. Les infraccions fiscals que el fiscal atribueix a les formacions polítiques són les següents: condonació il·legal de deutes, comptes en què no es computen les despeses i els ingressos reals, préstecs estranys a fundacions desconegudes i, fins i tot, donacions "il·legals".

Aquest és el cas, per exemple, del PP, que presumptament va acceptar una donació de 86.000 euros d'una empresa que rebia contractes públics, un mecanisme que està prohibit. Segons l'informe del fiscal, CDC "té comptabilitzats ingressos que, en principi, no es corresponen amb els serveis efectivament prestats", i ha fet "aportacions" a la Fundació CatDem que aquesta "no ha comptabilitzat com a tals" als seus números.

Unió, segons el fiscal, també hauria dut a terme actuacions "susceptibles de ser considerades delictes contra la Hisenda pública". La seu del partit a Girona, explica l'informe, va ser adquiria mitjançant un crèdit per import de 402.216 euros i, si bé aquest deute està "pràcticament amortitzat", el partit el té comptabilitzat com a "pendent de pagament". El fiscal també assenyala una reducció molt notable –de 9,5 milions d'euros a 939.999 euros– d'un préstec que els democristians van subscriure amb Kutxabank.

stats