Política 10/11/2019

Les Balears, la comunitat on més cau la participació

En els comicis del 10-N han votat el 69,89% dels ciutadans a l'Estat i el 58,73% a les Illes

Ara Balears
2 min
Gent votant a les eleccions del 10--N.

PalmaLa participació en els comicis del 10-N a les Illes Balears ha acabat més de sis punts per davall de la de les darreres eleccions del 28-A. Aquestes xifres han convertit les Illes Balears en la comunitat autònoma on més ha caigut la participació. Durant la jornada electoral d'aquest diumenge han dipositat el vot un 58,51% dels ciutadans de les Illes cridats a les urnes.

En comparació amb les eleccions passades, quan varen votar un 65,37%, els comicis d'aquest diumenge estan 6,86 punts per davall. Amb aquestes dades, les Balears són la tercera comunitat on hi ha hagut menys participació, per darrere de Melilla on han votat un 56,90% i Ceuta, amb un 56,13%. Pel que fa a les xifres de participació a tot l'Estat, ha baixat fins al 69,89%, 1,87 punts menys que la que hi va haver en els darrers comicis del 28 d'abril.

L'illa on més ha davallat la participació és Menorca, on ha caigut 10,92 punts respecte del 28-A i on ha arribat tan sols al 57% de votants. Just darrere hi ha Mallorca, amb una davallada de 9,83 punts i un total del 58,5% de participació, i a Eivissa, amb una davallada de 8,93 punts, hi han votat un 54,11% dels ciutadans.

Aquesta tendència a la davallada de participació ja s'ha començat a fer notar al migdia. A les 14 hores les Balears ja eren la comunitat on més havia caigut la participació, amb més de set punts. L'increment de l'abstenció, impulsada com a mínim en part per l'adversa situació meteorològica registrada a moltes zones de l'Estat, augmenta la incertesa sobre els possibles resultats de les eleccions estatals d'aquest diumenge. A Espanya la participació a les 14 hores se situava en un 37,93%, 3,6 punts menys que les darreres eleccions, mentre que a l'Arxipèlag era d'un 30,95%, més de set punts per davall el 38,10% del mes d'abril.

Cal recordar que a les eleccions del 28-A les xifres de participació van fregar marques històriques. A les 18 h ja havien votat el 60,74% dels electors a Espanya i un 54,42% a les Illes Balears. Al conjunt de l'Estat, l'augment va ser més moderat, de 9 punts.

El total de la participació a Espanya va ser del 75,75%, una xifra que no s'assolia des del 2004 (76%), quan José Luis Rodríguez Zapatero va prendre el govern a Mariano Rajoy, després que els atemptats de l'11-M precipitassin la davallada de José María Aznar.

Tots els candidats dels principals partits de les Illes al Congrés i al Senat han anat a votar aquest diumenge dematí per animar els electors a fer l'esforç de sortir al carrer i exercir el seu dret a votar, ja que una alta abstenció podria condicionar-ne els resultats. Els principals missatges han estat al voltant de la necessitat de desbloquejar la situació política estatal o de garantir els drets dels ciutadans.

Els 385 col·legis electorals de les Illes han obert aquest diumenge a les 9 hores amb l'única incidència del situat al centre educatiu Juan de la Cierva, que, a causa de la indisposició d'un dels seus vocals, ha hagut de retardar l'obertura a les 9.30 h. Aquest fet ha motivat que el col·legi electoral estigués obert fins a les 20.30 h, mitja hora més que la resta de centres de votació, que han tancat a les 20 h, informen fonts de la Delegació del govern.

stats