Política 17/05/2022

El Parlament rebutja demanar al Govern que permeti la instal·lació de xibius desmuntables a les platges

La moció presentada pel PP no ha tirat endavant perquè els partits del Pacte hi han votat en contra

ARA Balears
2 min
Una imatge d'arxiu d'un dels balnearis de la platja d'Alcúdia.

PalmaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts demanar al Govern que permeti la instal·lació de xibius desmuntables a les platges, d'acord amb els paràmetres que fixa la Llei de costes, amb motiu d'una moció presentada pel PP, que no ha tirat endavant pels vots dels partits del Pacte.

En la defensa de la moció, el diputat del PP Sebastià Sagreras ha advertit que denegar la instal·lació dels xibius posa en perill un centenar de llocs de treball i, a més, tindrà efectes negatius en l'economia dels municipis.

En aquest sentit, el ple ha rebutjat reclamar al Govern i a l'executiu central que es compensi els ajuntaments que no han aconseguit les concessions per a les instal·lacions de temporada, després dels informes desfavorables de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Els motius de la moció

Per la seva banda, el PP i Vox creuen que es tracta d'uns informes "ideològics". "Tanquen els xibius de platja, però mantenen els xibius públics amb abusius impostos que funcionen com a agències de col·locació", ha criticat el portaveu de Vox, Jorge Campos.

De la mateixa manera, Sagreras ha criticat que les autoritzacions només es basin en els informes del Govern i no atenguin l'impacte positiu dels xibius en l'activitat econòmica. "El que tenen en contra dels xibius són excuses", ha afegit.

Platges sí o platges no

El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas ha lamentat que el PP "s'aferri" al tema dels xibius un any abans de les eleccions i després de dos anys de pandèmia. "Allò realment important és si volem platges o no volem platges", ha apuntat.

Per part seva, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha reclamat fer compatible la protecció dels espais naturals i el medi ambient amb les activitats econòmiques. "Les platges són un tema capital per a les Balears i la seva principal activitat econòmica", ha afegit.

Polítiques serioses

El portaveu adjunt de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, en termes similars, ha negat que es tracti d'una qüestió "anecdòtica" per a un territori que desitja que arribi turisme de qualitat. També ha reclamat "polítiques serioses" contra el canvi climàtic.

Així mateix, el diputat de Podem Pablo Jiménez ha recordat que les autoritzacions corresponen al govern central i que els informes tècnics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori es basen, precisament, en aquests arguments.

D'altra banda, segons el diputat del PSIB Damià Borràs, va ser el PP qui va crear la inseguretat jurídica actual i ha preguntat si no és preferible tenir menys xibius ara que "cap xibiu els pròxims anys".

stats