Política 16/12/2020

PP, Vox i El Pi ataquen Ciutadans pel seu acostament al PSIB

La primera jornada del debat dels pressupostos en el Parlament acaba amb 19 esmenes aprovades d'un total de 404

Maria Llull
6 min
La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, i el diputat del PP, Toni Costa, durant el debat de pressupostos

PalmaLa primera jornada del debat dels pressupostos en el Parlament ha estat marcada pels atacs de PP, El Pi i Vox a Ciutadans, a causa del seu acostament al PSIB durant la tramitació dels comptes del Govern. El primer a criticar el posicionament de Cs, que no ha presentat cap esmena a la totalitat, ha estat el diputat d'El Pi, Josep Melià. "Han passat de martell d'heretges a palmers de l'esquerra. Eren els màxims polaritzadors de la política i ara han canviat el cant", ha criticat. "Un partit polític ha de practicar una línia congruent. Nosaltres sempre hem fet el mateix: sempre hem presentat una esmena a la totalitat", ha afegit.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, a més de retreure a Melià que enyora la presència de l'exportaveu d'El Pi, Jaume Font, en el Parlament, ha destacat que el seu partit no va presentar cap esmena a la totalitat "per responsabilitat i coherència". "Va ser un sí a la tramitació, perquè aquests pressupostos són una necessitat. Cal recuperar la confiança dels ciutadans i donar certesa al teixit productiu", ha dit. "No ens agraden els roleus, els vets ni els cordons sanitaris. Volem ser responsables i lleials als interessos de la ciutadania", ha afegit. Això sí, Guasp també ha lamentat que el Govern no hagi reduït el seu organigrama per "posar fi a la despesa supèrflua", encara que ha anunciat que el seu partit s'abstendria en la votació de les esmenes per reduir alts càrrecs i ens públics.

La diputada taronja ha considerat que és "una manca de responsabilitat" que es qüestionin les esmenes que ha aconseguit pactar Ciutadans, algunes de les quals incrementen les ajudes a pime i autònoms i també per a la conciliació.

D'entre les files del PP, Núria Riera ha estat una de les més dures amb Cs, partit que ha qualificat de "muleta socialista". Ara bé, Guasp li ha recordat que el PP governa a Eivissa precisament gràcies al partit taronja. "No crec que a Vicenç Marí li agradi el que ha dit, senyora Riera", ha continuat la portaveu de Ciutadans, a més de destacar que "als blocs els incomoda Cs" i que "l'espai de centre és incòmode perquè és l'espai natural dels grans consensos".

Per part de Vox, Sergio Rodríguez ha ironitzat sobre els acords que ha assolit el partit taronja durant la tramitació dels comptes i l'ha acusat de "traficar amb esmenes". Guasp ha respost qualificant de "frau" la política del partit d'extrema dreta i ha recordat que "no han fet res en els pressupostos de l'Estat". La portaveu també ha criticat la proposta de Vox de crear un fons covid dotat amb 500 milions d'euros, perquè no especifica a quines àrees es destinarien aquests recursos.

Una altra de les qüestions que ha dominat el debat, ha estat la insistència de l'oposició en la necessitat de minvar l'estructura del Govern. Josep Melià ha demanat "una reducció del 5% del sou de tots els polítics, diputats inclosos". A més, ha criticat l'acord entre PSIB, Podem i Ciutadans per incloure-hi una esmena que redueix el plus d'habitatge dels alts càrrecs del Govern de 22.000 euros a un màxim de 18.000, dels quals se n'hauran de justificar 12.000. "No estam d'acord perquè hi ha una part que no s'ha de justificar, ha dit".

Per part del PP, el diputat Toni Costa ha recordat que el seu partit ha presentat una esmena, la qual ha estat rebutjada, per reduir un 30% l'estructura del Govern. "També es pot fer una reducció d'ens públics que no millorin l'eficiència administrativa", ha continuat el popular, a més de posar com a exemple l'Agència de Salut Pública, la Direcció General de Sobirania Alimentària, l'Institut Balear de l'Energia i l'Oficina Anticorrupció.A més, Costa s'ha sumat a les crítiques d'El Pi i ha reclamat que els alts càrrecs justifiquin completament el plus d'habitatge.

Costa ha lamentat que "si no s'ha pactat cap esmena amb el Govern i amb els partits que li donen suport no és per manca de voluntat del Partit Popular, sinó perquè des de l'Executiu no hi ha hagut voluntat de negociar, transaccionar o aprovar cap de les propostes que hem fet per millorar els comptes del 2021".

El diputat de Vox, Sergio Rodríguez, ha reclamat que es passi d'11 a 8 conselleries i que s'habiliti uns fons covid amb 500 milions d'euros, procedents de totes les partides relacionades amb la pandèmia i que estan repartides entre conselleries.

Quant als partits que donen suport al Govern, la diputada de Podem, Glòria Santiago, ha rebutjat "les esmenes de desestructuració o reorganització d'àrees de govern" i ha assegurat que aquests pressupostos "són els millors que es poden tenir en la situació actual".

La representant de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, ha tornat a reivindicar un canvi de model econòmic, i ha assegurat que "cal estar vigilants" pel que fa a la distribució dels fons europeus. Campomar també ha carregat contra els pressupostos de l'Estat, que han deixat les Illes a la coa en inversions i "sense complir el REB". "Montero ha retret els doblers per a ERTO, dependència i el descompte aeri", ha continuat, amb referència a la ministra d'Hisenda. D'altra banda, Campomar ha lamentat que no hi hagi major inversió en recerca en els pressupostos, una àrea clau per "diversificar el model".

Per part de Més per Menorca, Josep Castells ha deixat palès el suport de la seva formació als comptes del Govern, i ha recordat que l'actual Executiu té "el suport de la majoria parlamentària i de la majoria de la ciutadania". Per acabar, la diputada del PSIB, Maria Antònia Truyols, ha criticat que l'oposició reclami una baixada d'impostos i ha recordat les pujades que va aplicar el PP.

La jornada d'aquest dimecres ha acabat amb 15 esmenes aprovades de les 405 que s'han votat.

Esmenes a l'articulat i relatives a la Presidència, Cultura i Igualtat

Durant el matí s'ha fet el debat sobre les esmenes a l'articulat i les relatives a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, amb Pilar Costa al capdavant. El Pi i Ciutadans han aconseguit tirar endavant dues esmenes als pressupostos del Govern per al 2021, ambdues referides a les partides de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat.

D'una banda, els regionalistes han aconseguit que l'Executiu doni una subvenció de 20.000 euros al Festival de música de Pollença –amb 37 vots a favor i 17 abstencions– i, d'altra banda, el ple ha votat a favor de l'esmena de Cs per incrementar les partides de polítiques LGTBI –48 vots a favor, un en contra i sis abstencions–. D'altra, les 167 esmenes que els partits havien presentat a l'articulat del projecte de llei dels pressupostos han estat rebutjades.

Costa ha manifestat que és "conscient" de "les dificultats a les quals s'enfronta el sector cultural", i ha carregat contra el PP i Vox per "sobreactuar" i culpar el Govern de la pandèmia. El pressupost de Presidència Cultura i Igualtat per al 2021 serà de 48 milions d'euros, 600.000 que el 2020, els quals "posen de manifest el compromís de l'Executiu amb la cultura i la igualtat fins i tot en circumstàncies delicades com les que vivim", ha afegit la consellera.

Per la seva part, la diputada del PP, Antònia Garcia, ha acusat Costa de "no donar resposta" a les necessitats del sector de la cultura i haver elaborat un pla "buit de contingut".A més, ha ironitzat sobre el fet que la gran aposta de la conselleria sigui "la creació d'un observatori de la cultura".

L'horabaixa ha estat el torn de debatre les esmenes de les conselleres de Model Econòmic, Turisme i Treball; Educació, Universitat i Recerca; i Hisenda i Relacions Exteriors. Pel que fa a la conselleria de Iago Negueruela, s'han debatut un total de 63 esmenes i se n'han aprovat vuit. Quatre han estat del Partit Popular i inclouen mesures com destinar 600.000 euros a bons turístics; altres 100.000 per a aturats de llarga durada; i incentivar la contractació de majors de 45 anys i de col·lectius en risc d'exclusió social –300.000 euros per a cada cosa–. Les altres quatre han estat d'El Pi i inclouen 700.000 euros per a promoció turística en col·laboració amb els consells; 100.000 euros per a la conservació de platges; 200.000 euros per remodelar el passeig marítim de Cala Milor i s'Illot; i 225.000 per reformar el de la Colònia de Sant Jordi.

La conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball disposarà d'un pressupost de 136,6 milions el 2021, un 6,1% més que el 2020. Negueruela ha assegurat que les Balears tornaran a ser l'any que ve "un referent i la primera destinació de la Mediterrània".

Crítiques a l'Oficina de Drets Lingüístics

Pel que fa a la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, l'any qui ve tindrà un pressupost de 1.082 milions d'euros. En total, se n'han debatut 103 esmenes, de les quals se n'han aprovat vuit, totes d'El Pi i relatives a la implantació d'FP dual en comerç (100.000 euros); la contractació d'especialistes per necessitats educatives especials (500.000); les ajudes a les escoles municipals de música (200.000 euros); la contractació de personal per atendre alumnat especial de 0-3 (50.000 euros); l'actualització dels recursos tecnològics dels centres (100.000 euros); la reforma del CEIP Son Juny a Sant Joan (50.000 euros); l'ampliació de l'IES Llorenç Garcias i Font (300.000 euros); i el transport escolar per alumnes de Batxillerat (25.000 euros).

Tant Vox com Ciutadans han carregat contra la posada en marxa de l'Oficina de Defensa dels Drets lingüístics. La portaveu taronja, Patricia Guasp, ha considerat que es tracta d'una "concessió ideològica" a MÉS per Mallorca i ha demanat que es deixi "d'atacar el bilingüisme", a més de criticar que és una còpia de l'Oficina de Garanties Lingüístiques de Catalunya.

"Sembla que si llevam l'Oficina de Drets Lingüístics es resoldran els problemes d'educació. Però haurien de llegir l'Estatut i la Llei de normalització", ha respost Martí March per la seva part, a més de recordar que el consens es va trencar durant la legislatura de José Ramón Bauzá.

Quant a la Conselleria d'hisenda i Relacions Exteriors, de les 29 esmenes que han arribat al ple del Parlament, només se n'ha aprovat una d'El Pi per destinar 50.000 euros a l'estudi de la creació del tribunal administratiu de recursos contractuals de les Balears.

Cal destacar que, al llarg de les votacions, el PP ha donat el seu suport a pràcticament totes les esmenes de Vox, encara que aquest vot dels populars no ha servit perquè se n'aprovi cap d'elles.

stats