Política 14/06/2020

Es preveu que el Parlament validi el decret de mesures urgents de protecció del territori aquest dimarts

La majoria d'esquerres és suficient per validar la nova normativa

Ara Balears
2 min
Quan entri en vigor el nou decret, les construccions en sòl rústic hauran de recollir mesures d'integració paisatgística

PalmaEl Parlament balear debatrà en la seva sessió plenària del pròxim dimarts el decret llei de mesures urgents de protecció territorial, impulsat pel Govern per protegir sòls urbanitzables, rústics i urbans sense desenvolupar. La cambra legislativa sotmetrà a votació la validació d'una normativa aprovada per l'Executiu autonòmic el 25 de maig.

Previsiblement, la majoria parlamentària d'esquerres serà suficient per ratificar la vigència de la normativa, que partits de l'oposició han criticat perquè consideren que envaeix competències municipals i insulars, i obstaculitza el desenvolupament de projectes que serien necessaris per contribuir a superar la crisi econòmica causada per la pandèmia de coronavirus. També els ecologistes de Terraferida han assenyalat que en realitat només protegeix unes 5.000 hectàrees i no les 50.000 que va dir el Govern que protegia.

El decret desclassifica sòls urbanitzables sense desenvolupar, estableix una moratòria sobre els anomenats falsos urbans i restringeix les possibilitats d'edificar habitatges en sòl rústic.

En el ple, que començarà a les 9.00 hores, també s'aprovarà la prolongació del període de sessions fins al 31 de juliol per dur a terme plens extraordinaris que permetin tirar endavant iniciatives en curs, com el projecte de llei de mesures econòmiques urgents per atenuar l'impacte de la crisi, derivat d'un altre decret llei del Govern.

La sessió conclourà amb la compareixença del conseller d'Educació, Martí March, per explicar la seva política en matèria universitària davant la pandèmia del covid-19 i les expectatives per al pròxim curs de la UIB.

Abans de tot això, en el torn de preguntes de control al Govern que obre tots els plens ordinaris del Parlament, els diferents aspectes de la crisi sanitària i les seves conseqüències continuaran protagonitzant els debats entre els membres de l'Executiu i l'oposició. El portaveu del PP, Biel Company, demanarà a la presidenta, Francina Armengol, quina part dels fons estatals extraordinaris per a les comunitats autònomes correspondrà a les Balears.

stats