Normativa
Política 20/09/2022

Renunciar a la legítima o pactes entre padrins i nets: així serà la llei d'herències en vida

El Parlament de les Illes Balears ha iniciat la tramitació de la norma amb el suport de tots els partits parlamentaris

ARA Balears
1 min
El distanciament social, un factor de risc per a la gent gran

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts per unanimitat iniciar la tramitació del projecte de llei de successió voluntària paccionada o contractual de les Balears, coneguda com a llei d'herències en vida. Aquesta mesura és fruit d'una proposició de llei que van registrar tots els grups polítics amb representació al Parlament el mes de juliol, arran d'una iniciativa del Consell Assessor de Dret Civil de les Illes.

Segons l'exposició de motius, l'objectiu de la llei és dotar els pactes successoris d'una regulació més detallada, que eviti confusions. Així, respon a una necessitat imminent, atès que ja es preveu l'increment d'aquests pactes amb l'actual increment de l'esperança de vida.

Davant aquesta situació, els partits argumenten que la regulació actual és breu i necessita una actualització. A més, es preveu la possibilitat que els estrangers puguin acollir-se a aquesta figura. Amb tot, la regulació pretén evitar futurs litigis familiars en el moment de l'obertura dels testaments.

Les principals novetats de la llei
  • Pactes entre generacions La norma preveu que es puguin fer pactes successoris entre padrins i nets. A més, permetrà renunciar a la legítima i rebre la donació d'un altre ascendent.
  • Particularitats per illes Es preveu l'ampliació a Mallorca i Menorca de més d'un pacte per donant. La raó d'aquesta regulació independent atén la idiosincràsia de cadascuna de les illes respecte del dret civil propi, atès que existeix una important diferència en la manera de resoldre els problemes en els diferents drets civils locals, com també en la seva pròpia tradició a l'hora d'utilitzar els diferents pactes.
  • Revocació universal A més, el donant podrà revocar unilateralment la donació universal en algunes situacions: si el donatari incompleix les càrregues imposades, per ruptura de relacions personals entre donant i donatari, en cas de maltractament o de pèrdua de confiança sobrevinguda.
  • Deutes Així mateix, mentre el donant visqui, el donatari universal no haurà de fer-se responsable dels deutes del primer.
Les herències en vida, del Senat al Parlament

Cal recordar que el Senat va modificar el juny del 2021 la llei contra el frau per tal de deixar blindada aquesta figura essencial del dret civil de les Balears. La cambra va acceptar l'esmena del PSOE, que modificava l'article 36 perquè no hi hagi canvis quant als beneficis fiscals de les herències en vida sempre que els béns heretats no es venguin durant un període de cinc anys.

En aquest sentit, el text inicial de la llei pretenia eliminar del tot els beneficis fiscals dels pactes successoris. Aleshores, els socialistes van comptar amb el suport del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ERC i Junts per Catalunya. El PP hi va votar en contra. L'acord es va assolir també després de negociar amb el Ministeri d'Hisenda, que inicialment es va resistir a blindar els pactes successoris.

stats