Normativa
Política 04/07/2022

Tots els partits del Parlament presenten una llei per regular les herències en vida

L'objectiu és "dotar els pactes successoris d'una regulació detallada, moderna i que eviti confusions"

ARA Balears
2 min
El president de la Comissió Assessora de Dret Civil de les Balears, Bartomeu Bibiloni, juntament amb els representants de tots els grups parlamentaris.

PalmaTots els grups polítics amb representació en el Parlament han registrat aquest dilluns a la Cambra autonòmica una proposició de llei de successió paccionada o contractual de les Balears, una iniciativa elaborada pel Consell Assessor de Dret Civil de les Illes. Així, aquesta normativa té la intenció de regular les herències en vida. Segons ha informat el president d'aquest òrgan consultiu, Bartomeu Bibiloni, l'objectiu és "dotar els pactes successoris d'una regulació detallada, moderna i que eviti confusions".

En aquest sentit, Bibililoni ha destacat que "el pacte successori, una figura que no està reconeguda en totes les legislacions civils espanyoles, és un dels negocis jurídics que han experimentat una important implosió, de manera que es pot dir que s'ha convertit en un fenomen social". El president del Consell Assessor ha defensat aquesta figura jurídica perquè "respon a la necessitat de satisfer un anhel de molts de ciutadans d'avançar la seva successió en favor dels fills o altres familiars sense haver d'esperar al moment de la seva mort, planificant la successió i anticipant l'adquisició hereditària".

Quant a l'estructura de la llei, la proposta continua el criteri de separar la regulació dels pactes en dos títols diferents, en funció de l'aplicabilitat per illes. Per una banda, Mallorca i Menorca, i per l'altra, Eivissa i Formentera. La raó d'aquesta regulació independent atén la idiosincràsia de cadascuna de les illes respecte del dret civil propi, ja que existeix una important diferència en la manera de resoldre els problemes en els diferents drets civils locals, com també en la seva peculiar tradició a l'hora d'utilitzar els diferents pactes.

La normativa pretén establir uns criteris clars a l'hora de regular aquesta figura jurídica i evitar confusions quan es du a la pràctica, especialment davant la diversitat legislativa existent a tot l'Estat. També per l'increment de les relacions internacionals amb implicacions en el tema hereditari, ja que no es pot obviar que les persones estrangeres residents a les Illes també tenen reconeguda la possibilitat d'emprar-la.

Amb aquesta iniciativa es vol oferir una llei "pionera" a tot l'Estat, perquè malgrat que els pactes successoris es regulen dins les compilacions o codis civils de cada comunitat, el que es pretén és presentar un text independent que permeti "tenir una normativa adequada a la realitat social del moment". També es pretén "facilitar la tasca dels tribunals que s'han vist obligats a resoldre molts casos sense disposar d'una norma que els serveixi de suport", ha explicat Bibiloni.

A més, ha afegit que la llei servirà per "evitar interpretacions, a vegades massa literals, a l'hora de liquidar els impostos sobre els pactes successoris". "No només no minvarà la recaptació de l'Administració tributària, sinó que segurament es veurà incrementada pel major nombre d'atorgaments que es facin amb la nova llei", ha apuntat Bibiloni.

stats