Política 06/02/2018

El Parlament tomba l'esmena a la totalitat del PP a la Llei d'habitatge

La norma seguirà el seu curs a la cambra amb la votació d'esmenes parcials abans de l'aprovació definitiva

Jaume Ribas
2 min
El ple del Parlament.

PalmaEl ple del Parlament de les Illes Balears ha evitat en la sessió d'aquest dimarts que s'aprovàs l'esmena a la totalitat que el Partit Popular havia presentat a la Llei d'habitatge elaborada pel Govern. L'encarregada de defensar l'esmena ha estat la diputada conservadora Sandra Fernández, que ha advertit sobre les “possibles inconstitucionalitats” del text.

Ciutadans s'ha sumat a l'esmena del PP perquè, segons Xavier Pericay, “es tracta d'un atac a la propietat privada”. La llei que previsiblement acabarà aprovant la cambra preveu mesures que, en determinades condicions, permetran posar en règim de lloguer social els habitatges buits dels grans tenidors, aquelles empreses o persones que disposin de deu o més cases buides.

Els quatre grups que donen suport al govern d'esquerres –el PSIB, Podem, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca– han tancat files amb el conseller Marc Pons, responsable de la llei. A més, tots quatre s'han coordinat i presentaran esmenes conjuntes per “acabar de polir” el text.

El diputat Aitor Morrás, de Podem, havia estat crític durant les primeres fases de redacció i exposició de la llei, però aquest dimarts n'ha fet una defensa contundent. Morrás ha acusat el PP estatal de fer “polítiques tacades de sang” en matèria d'habitatge, fent referència als casos de suïcidi per problemes relacionats amb aquesta qüestió.

Les diputades Joana Aina Campomar i Patrícia Font, de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, respectivament, s'han mostrat preocupades per la possibilitat que el Tribunal Constitucional suspengués la llei. “Si vostè està justificant un recurs d'inconstitucionalitat, digui-ho”, ha replicat Campomar a la diputada del PP Sandra Fernández.

El socialista Damià Borràs ha estat l'encarregat de defensar la llei en nom del seu grup. Per al diputat, es tracta d'una passa endavant en la “defensa de la dignitat de les persones”.

Mentre que l'esquerra dona suport en bloc a la llei i Ciutadans s'ha alineat amb l'esmena total del PP, El Pi ha defensat l'abstenció quan li ha tocat fixar la seva posició. Per al regionalista Josep Melià, el PP “només veu un problema d'habitatge quan governa l'esquerra”. Melià ha elogiat algunes mesures de la llei i n'ha criticat d'altres. Ha defensat, per exemple, la necessitat d'intervenir “sobre la quantitat d'habitatges buits que hi ha a les Illes” i l'aposta pel lloguer social del Govern. En canvi, se n'ha distanciat en el diagnòstic. Per a Melià, el problema d'habitatge no es deu només a l'especulació i la concentració en mans de grans tenidors, sinó també a les “polítiques d'urbanisme restrictives” i a altres qüestions com la compra de cases per part d'estrangers.

Finalment, 32 dels 56 diputats presents han rebutjat l'esmena a la totalitat del PP. De la resta, 22 hi han votat a favor i 2 s'han abstingut.

stats