Política 07/03/2022

El Parlament Europeu revifa la guerra bruta entre partits per les menors tutelades

Els portaveus parlamentaris encreuen acusacions per utilitzar políticament aquest tema

2 min
La portaveu del PSIB, Pilar Costa, aquest dilluns

PalmaLes rodes de premsa dels portaveus parlamentaris d'aquest dilluns s'han convertit en un encreuament d'acusacions sobre el cas de l'explotació sexual de menors tutelades per l'IMAS. Ahir mateix es coneixia la detenció d'una adolescent i dos homes per prostituir menors –arran d'una denúncia del mateix IMAS– que elevava la xifra d'arrestats a 20 des dels inicis de les investigacions, un fet celebrat per tots els grups polítics. El PP ha assenyalat que qui obté resultats "de veritat" en la lluita contra l'explotació de menors tutelades "és la Policia Nacional". "Posa en evidència que a les Balears ha estat una constant en el temps, i entristeix molt", ha exposat el portaveu popular, Antoni Costa.

Així i tot, el debat s'ha tornat a centrar en el terreny polític, i en els sis eurodiputats que viatjaran a Mallorca l'abril per entrevistar la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, o la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, entre altres càrrecs del Govern, i aconseguir informació sobre l'explotació sexual de menors tutelades. En un primer moment, la delegació europea havia de venir dia 12 d'abril, que coincideix amb el ple de la Cambra, motiu pel qual no s'ha facilitat encara una sala per fer les entrevistes. "Sorprèn que Armengol no només no doni explicacions, sinó que ho obstaculitzi", ha criticat Costa.

El PP ha reclamat que la comissió d'eurodiputats es faci en el Parlament –"un terreny neutral"– i no en el Consolat de Mar, seu del Govern, ja que seria "absurd" i "inadmissible". "Demanam al president del Parlament que sigui objectiu i independent de l'Executiu, seria un espectacle que es fes en el Consolat", ha afirmat el portaveu popular. Per la seva banda, la portaveu socialista, Pilar Costa, ha subratllat que, arran de la detenció dels tres explotadors sexuals, "es posi la lupa en els maltractadors". "El PP i Vox desvien el focus d'allò més important. Veig el PP obsessionat d'una manera malaltissa a utilitzar un tema pel qual hauríem de lluitar tots junts", ha lamentat Costa. "Ens agrada que es parli d'explotadors sexuals, s'hi ha de posar el focus", ha afegit la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans.

Comissió d'eurodiputats

Segons ha explicat Diario de Mallorca, els sis eurodiputats que viatjaran a Mallorca per entrevistar les autoritats illenques són dels grups parlamentaris de dretes, on hi ha integrats Ciutadans, el PP i Vox. Aquest fet ha estat objecte de crítica per part de MÉS per Mallorca, qui ha posat el focus en el PP i els ha titllat "d'incoherents". El diputat ecosobiranista, Josep Ferrà, ha qüestionat la neutralitat d'una comissió d'eurodiputats "totalment polititzada, que va de la dreta a l'extrema dreta". "El PP no va voler participar en la comissió del Consell de Mallorca perquè era política, i ara validen que sis eurodiputats d'extrema dreta vinguin a les Balears?", ha demanat.

Aquesta darrera declaració ha enfurismat la líder de Ciutadans a les Illes, Patricia Guasp. "No sé què li passa a MÉS, si estan desubicats, però Renew Europe –on hi ha Ciutadans– no és d'extrema dreta. Són declaracions deplorables", ha criticat Guasp. La portaveu del partit ha lamentat "la demagògia i l'oportunisme per part de tots els partits" amb aquest tema.

Per part d'El Pi, el portaveu Josep Melià ha fugit de les polèmiques i s'ha limitat a dir que "no és un tema fàcil, demanam que les autoritats competents se n'ocupin perfectament". "És un tema que fa molt de temps que s'arrossega", ha recordat.

stats