Política 10/05/2022

El Parlament aprova que les Balears proposin a l'Estat poder regular els preus del lloguer

La iniciativa de Més per Menorca ha rebut el suport del Pacte i Gent per Formentera

ARA Balears
2 min
La diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts una Proposició de Llei (PL) presentada pel Grup Mixt-Més per Menorca amb la intenció de modificar la Llei d'arrendaments urbans i així proposar al govern la possibilitat de regular els preus del lloguer a les Illes. Durant la seva defensa en el ple, la diputada ecosobiranista Patrícia Font ha insistit que amb aquesta proposta "es demostra que MÉS continua prioritzant el treball parlamentari de garantir el dret a l'habitatge".

La PL ha rebut 29 vots a favor del Grup Mixt, MÉS per Mallorca, Unides Podem i PSIB, i 26 en contra de Vox, Ciutadans, El Pi i PP. Font ha explicat la proposta, que inclou un únic article que modifica el punt 17 de la Llei 29/1994 d'arrendaments urbans per possibilitar que les comunitats autònomes competents en matèria d'habitatge puguin establir règims de contenció o moderació de les rendes de lloguer.

En aquesta línia, la diputada de Més per Menorca ha recordat que els ecosobiranistes han centrat la seva activitat parlamentària dels darrers mesos en qüestions d'habitatge. Així, Font ha relatat el problema que sofreixen els ciutadans de les Balears amb el preu dels lloguers "totalment desorbitats". "S'estan demanant més de 700 euros per habitació. És evident que tenim un mercat absolutament descontrolat, que necessita una intervenció evident", ha reclamat.

Des d'Unides Podem, el diputat Pablo Jiménez ha ressaltat que la PL incideix, de nou, en una reflexió sobre les dificultats que té la ciutadania balear per accedir a un habitatge en condicions de suficiència econòmica. "És una qüestió de primer ordre", ha subratllat, coincidint amb la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar, qui ha remarcat que des de la seva formació estan a favor de "totes les mesures que garanteixin l'accés a l'habitatge". Per part seva, el diputat del PSIB Joan Ferrer ha assegurat que aquesta iniciativa encaixa amb la voluntat amb la qual es treballa en el projecte de Llei de l'habitatge.

Torns en contra

Els grups parlamentaris del PP, Vox, Ciutadans i El Pi han votat en contra de la proposta. Durant les seves explicacions, el diputat popular José Luis Camps ha qualificat la PL de "cortina de fum". "Aquesta modificació quedarà en res quan arribi a Madrid", ha afirmat, i després ha rebutjat "qualsevol intervencionisme" dels preus. En la mateixa línia, el diputat de Ciutadans Marc Pérez-Ribas ha recordat que la seva formació està a favor de qualsevol mesura que abaixi el preu de l'habitatge. Així i tot, hi han votat en contra perquè no estan d'acord d'intervenir el mercat posant límits al preu del lloguer.

Seguidament, el diputat de Vox Sergio Rodríguez ha criticat el Grup Mixt perquè són els "enemics de la propietat privada", mentre que el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha explicat la seva negativa perquè aquesta mesura, la de controlar els preus del lloguer, "provoca l'efecte contrari, tendir a pujar".

stats