Política 18/02/2020

El Pacte vota per tercera vegada en contra d'obrir una comissió d'investigació sobre prostitució de menors

El Parlament rebutja les propostes de Cs i Vox, en un ple marcat per la tensió i les sortides de to

Maria Llull
3 min
El ple del Parlament balear, en una imatge d'arxiu

PalmaEls partits del Pacte han tornat a votar aquest dimarts en contra d'obrir una comissió d'investigació sobre l'escàndol de prostitució de menors tutelats per l'IMAS, en aquest cas al Parlament. El PSIB, Podem i MÉS per Mallorca han rebutjat les iniciatives de Ciutadans i Vox, que s'han votat i debatut per separat. Cal recordar que el Pacte ja va rebutjar obrir una comissió d'investigació en el ple del Consell de Mallorca del passat dijous. Així que el Pacte ja ha votat tres vegades en contra d'obrir una comissió d'investigació.

Però els arguments han estat els mateixos: que una comissió d'experts és una eina més adequada perquè també pot aportar solucions, que s'ha de preservar la privacitat dels menors –encara que el PP, Cs i El Pi han destacat que no volen saber res dels expedients dels tutelats– i que no accediran a una instrumentalització política d'aquest escàndol per part dels partits de l'oposició.

El debat al voltant de la comissió d'investigació ha estat marcat per la tensió i les sortides de to, que han anat de menys a més. El diputat Juanma Gómez ha estat l'encarregat de defensar la proposta de Ciutadans. Gómez ha lamentat que el Pacte no hagi deixat "fer la funció de control" als partits de l'oposició" i ha assenyalat que confiava que Podem "permetés la comissió d'investigació", sobretot després de les declaracions de Pablo Iglesias indicant que s'havia d'investigar "caigués qui hagués de caure".

La diputada del PP, Marga Duran, ha subratllat que el seu partit ja ha demanat "sis compareixences" a diferents responsables en aquest cas i ha avisat que "no aturarem". Duran també ha insinuat que el PSIB vol protegir amb la seva negativa Ángeles Fernández, esposa del batle de Palma, José Hila, i directora insular d'Infància i Família, i la mateixa Francina Armengol, que va presidir el Consell de Mallorca del 2007 al 2011.

"A la senyora Santiago li anava bé una comissió d'investigació, i això demostra que pinta molt poc", ha continuat Duran, fent referència a la consellera d'Afers Socials del Govern. "S'han tapat els uns als altres i tot el que diguin serà una farsa", ha afegit la diputada del PP.

Per la seva banda, la diputada de Vox, Idoia Ribas, ha assegurat que "els partits del Govern han perdut una oportunitat única per depurar responsabilitats" i ha qualificat el debat d'"espectacle miserable" i de "ple de la vergonya". De fet, un dels moments de major tensió del ple s'ha viscut quan la diputada de MÉS per Mallorca, Joana Maria Campomar, ha qualificat els diputats d'extrema dreta de "còmplices dels violadors i dels explotadors sexuals" per les seves polítiques envers el feminisme i la violència masclista.

El Pi ha variat el sentit del seu vot. En la primera votació ha donat suport a la proposta de Ciutadans, però en el cas de Vox els regionalistes han optat per l'abstenció per "no participar en el circ mediàtic tant d'una banda com de l'altra", segons ha comentat la diputada Lina Pons. "Volem una comissió d'investigació, però no d'aquesta manera. La societat espera una mica més de nosaltres", ha afegit.

La diputada de MÉS, Joana Maria Campomar, ha lamentat la "doble victimització" dels menors tutelats, alguns dels quals "són assenyalats" arran d'aquest escàndol i ha demanat que no es faci "espectacle. Campomar també ha subratllat que són els experts i els professionals del sector els qui poden aportar solucions. La diputada del Grup Mixt, Sílvia Tur, ha reclamat "un poc més de rigor" als partits de l'oposició, i que tinguin en compte que "la fiscalia té una investigació en marxa". "No tinguin tanta pressa per trobar un titular amb rèdit polític", ha afegit.

En el cas del PSIB, Sílvia Cano ha tornat a defensar la comissió d'experts i ha valorat que el Consell "s'ha compromès amb més recursos i més professionals". "Cada institució té la seva responsabilitat, i els casos varen ser denunciats a la policia i a la fiscalia de menors", ha insistit. Segons Cano, les propostes de la dreta i l'extrema dreta obeeixen a "un càlcul electoral", mentre que en una qüestió "tan sensible" hauria convingut "unitat d'acció".

stats