Parlament
Política 19/01/2023

El Pacte veta la sessió de control al ple extraordinari del 24 de gener

PP i Cs ho critiquen, mentre que el PSIB recorda que els populars no han demanat que es faci cap sessió el desembre i el gener per fer preguntes al Govern

2 min
El Parlament balear

PalmaEls tres partits del Pacte (PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca) han votat en contra que hi hagi sessió de control al Govern en el ple extraordinari del 24 de gener. Aquesta circumstància ja es va produir a l'estiu, quan la coalició d'esquerres també va vetar que l'oposició pogués fer preguntes a l'Executiu.

El PP i Cs han carregat contra la negativa del Pacte a fer preguntes de control al Govern en plens extraordinaris. El portaveu popular, Antoni Costa, ha recordat que "no és la primera vegada". "Continuen amb la deriva autoritària i de menyspreu constant al Parlament", ha afegit. Per la seva banda, la coordinadora autonòmica de la formació taronja, Patricia Guasp, ha remarcat que, de la mateixa manera que es convoquen els partits per aprovar lleis, haurien de "donar el dret de controlar el Govern".

Tant Unides Podem com el PSIB s'han defensat de les crítiques. El portaveu del partit morat, Alejandro López, ha argumentat que les sessions extraordinàries "són per tractar temes concrets". "Es diu que no per coherència amb el reglament del Parlament. En les sessions ordinàries el control al Govern sempre està garantit", ha indicat. Per la seva banda, la portaveu socialista, Pilar Costa, ha anat més enllà i ha assenyalat que el PP, al llarg d'aquest mes i mig en què no s'han fet sessions de control, "no ha presentat ni una sola sol·licitud per fer un ple extraordinari, si pensaven que hi havia urgència". La prioritat, segons ha manifestat el Pacte, és l'aprovació de lleis d'aquí que es dissolgui el Parlament el 2 d'abril.

En la sessió extraordinària del pròxim dimarts es duran a debat tres lleis, que amb tota seguretat tiraran endavant gràcies al vot favorable dels 29 diputats dels partits del Govern, i el diputat de la coalició formenterenca d'esquerres (PSIB, Gent per Formentera i Esquerra Unida), als quals es podrien sumar els de Més per Menorca i, puntualment, els de la resta de grups de l'oposició. Les normatives que es portaran al ple seran el decret urbanístic, la modificació de la llei per a la conservació d'espais de rellevància ambiental (LECO) i la llei d'esports.

La llei del 'només sí és sí'

El PP vol que el Parlament es pronunciï davant el degoteig de rebaixes de condemnes a violadors i agressors sexuals des de l'aprovació de l'anomenada llei del 'només sí és sí'. En aquest sentit, ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) en la qual s'insta al govern espanyol a destituir de forma immediata la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la secretària d'Estat, Ángela Rodríguez, "per les irresponsables declaracions i la inacció legislativa".

stats