Els candidats a la batlia reconeixen necessari un pacte a vuit anys per a la Platja de Palma

Els líders polítics també coincideixen en el desig de millorar la seguretat i la inversió pública en aquesta zona turística madura

Els candidats a la batlia de Palma s'han mostrat aquest dimecres d'acord amb la necessitat de consensuar un pacte a vuit anys per a la millora de la Platja de Palma. La coincidència s'ha produït durant el debat electoral organitzat per Palma  Beach  per tractar la situació d' aquesta important zona  turística. Han participat en l'acte, que ha estat moderat per  Beatriz  Díez, José  Hila , del  PSIB -PSOE; Antoni Noguera, de MÉS; Mateu Isern, del PP, Eva Pomar, de Ciutadans; Josep  Melià, d'El Pi; Alberto   Jarabo , d' Unides  Podem, i  Fulgencio  Coll, de  Vox .

Els candidats han coincidit en l'oportunitat d'augmentar els recursos que rep aquesta zona turística, en la qual també viuen més de 40.000 residents. El candidat d' Unides  Podem,  Alberto   Jarabo , és el que més incidència ha fet en la necessitat de compaginar el turisme amb  els residents  de la zona  per tal que  la convivència sigui bona.

Tant Noguera com Isern, que han estat batles de Palma, han reconegut que una legislatura no és suficient per dur a terme un pla per reconvertir la platja, de manera que han parlat d'arribar a consensos per plantejar programes  almenys de vuit anys , una idea que ha estat ben  rebuda per tots els partits participants.

Isern  ha assegurat que Palma té un deute pendent amb aquesta zona turística, que requereix més inversió pública que acompanyi la gran inversió feta pels hotelers. El candidat popular ha assegurat que el seu partit recuperarà el decret que facilita als hotels la seva reforma, que ha permès impulsar una forta onada d'inversions a la zona. Josep Melià, d'El Pi, també s'ha  mostrat  partidari de tornar a oferir als hotelers aquests incentius, que l'actual Pacte d'esquerres ha eliminat.

Hila  ha estat el que ha ofert més compromisos per a la millora de la zona, i ha assegurat que el tramvia arribarà a la Platja de Palma, que es milloraran les depuradores i que es rebran recursos de Madrid per a la seva reconversió, recordant que la ministra Maroto  i la secretària d'Estat de Turisme, Bel Oliver, estan compromeses amb aquestes millores.  Hila  ha demanat un front comú per reclamar davant Madrid el mateix tractament que s'ha donat a algunes zones turístiques de les Canàries per a la seva reconversió.

L'Impost de Turisme Sostenible ha estat un dels punts que han generat una major  desavinença . El PP i El Pi el volen rebaixar al 50%, mentre que Ciutadans ha assegurat que el vol eliminar i ha posat en dubte que amb el que es  recapta s 'estiguin  finançant projectes relacionats amb el turisme. En canvi, MÉS, el PSIB  i  Unides  Podem han assegurat que aquest impost ha  permès impulsar projectes que han millorat l'oferta. "Un hotel de cinc estrelles no pot funcionar en una  vorera  de dues estrelles", per la qual cosa fan falten projectes de modernització, ha comentat  Hila , qui ha recordat que gràcies a aquest impost es millorarà l'enllumenat de la Platja de Palma i es rehabilitarà els  pont  dels jueus.

Coll ha posat una mica de pessimisme quant  a la possibilitat  que l'Estat  enviï  recursos per reformar la zona, i ha destacat que estan en una situació delicada que no fa  preveure  l'arribada d'aquests ingressos. Ciutadans i El Pi també han dubtat que arribin aquests recursos. Fins i tot Isern ha encoratjat el candidat de Podem que es concentri a demanar que el govern de l'Estat financi la millora de la depuració d'aigües. "Si ho aconsegueix, haurà  fet una gran contribució a la millora de la Platja de Palma", ha comentat.

Un altre dels temes que s'han tractat en el debat ha estat la manca de seguretat a la zona. Isern ha avançat que incrementarà amb 100 agents durant la legislatura la dotació de la Platja de Palma, mentre que els altres partits també han destacat la necessitat d'incrementar les plantilles. Noguera ha recordat que ara es  compta  amb una ordenança cívica que permetrà una major efectivitat a l'hora de lluitar contra els  excessos  dels turistes de la zona, tot i que també ha parlat d'augmentar l'oferta pública de treball per tal de  rejovenir  les plantilles de policies i bombers.  De totes maneres , com a passa prèvia, ha recomanat millorar el tipus de client que es rep, apuntant la possibilitat de convertir la Platja de Palma en un referent de turisme musical.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF