Parlament
Política 02/01/2023

El Pacte afronta el final de la legislatura amb una bateria de lleis per aprovar-se

Es preveu que d'aquí al mes d'abril, quan es dissoldrà el Parlament per a les eleccions, s'hagin de tirar endavant al voltant de vuit normatives

2 min
El ple del Parlament en una imatge d'arxiu

PalmaQueden poc menys de cinc mesos per a les eleccions autonòmiques, però en el Parlament encara s'han d'aprovar nombroses lleis d'aquí al mes d'abril, quan es dissoldrà la Cambra. Algunes d'elles, segons un document intern del Pacte, arribarien justes a poder tirar-se endavant, com la llei de persones grans, o la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) del GOB, la primera que es pren en consideració a les Illes en els 40 anys de democràcia.

Així i tot, la proposició de llei per al benestar de les generacions presents i futures no corre el perill d'allargar-se en el temps, ja que amb el canvi de legislatura, si encara no s'ha aprovat, seguirà el camí habitual, sense que hagi de començar la tramitació parlamentària des de zero. Un cas a part és la llei de consum que, com s'explica en el document, "manca d'un consens polític", especialment pel que fa als drets lingüístics dels consumidors. De fet, l'avantprojecte es va presentar el maig de 2021, però encara no ha passat pel Consell de Govern.

El Pacte ha utilitzat per al gener la mateixa estratègia que a l'estiu: que siguin setmanes hàbils, tot i no haver-hi sessions de control de manera usual, per avançar en les ponències i comissions. Aquí també se suma el factor dels pressupostos autonòmics, que al llarg de, sobretot, el mes de desembre, ha ocupat gran part de l'activitat legislativa, ja que és la normativa més important de cada any pel fet d'establir les línies dels comptes públics i assegurar una certa estabilitat governamental.

Algunes de les primeres lleis que passaran per l'aprovació final per part del Parlament provenen de les Conselleries de MÉS per Mallorca: Afers Socials i Esports (Fina Santiago), per una banda, i Medi Ambient i Territori (Miquel Mir) per l'altra. Així, es preveu que aquest gener es doni llum verda a la llei de cooperació i la d'esports, i més endavant a la modificació de la Llei de conservació dels espais de rellevància ambiental, més coneguda com la LECO.

Pel que fa a la Conselleria de Transició Energètica, Memòria Democràtica i Sectors Productius, liderada pel vicepresident Juan Pedro Yllanes, el passat 27 de desembre el Consell de Govern va aprovar la modificació de la llei del joc. Aquí, el Govern vol establir una moratòria de noves llicències de sales de joc, ja que les Balears doblen la ràtio estatal d'aquests establiments per cada milió d'habitants: si en el conjunt d'Espanya la ràtio és de 75 sales de joc, a les Illes són 140. Amb relació a Sectors Productius, el 23 de gener finalitzarà el termini d'esmenes al projecte de llei d'àrees municipals d'impuls comercial de les Balears.

A més, segons el document intern del Pacte, el mes de febrer el Parlament hauria de donar llum verda a la modificació de la Llei d'igualtat i, finalment, es trobaria la proposició de llei Menorca Reserva de la Biosfera. Aquesta normativa va causar molta polèmica en el seu moment. El Govern considerava que la proposta envaïa competències autonòmiques i estatals, i després de les pressions del PSIB per desconvocar el ple del Consell Insular que havia d'aprovar-la, els càrrecs de Més per Menorca van presentar la dimissió, tot i que finalment la situació es va reconduir.

stats