Onze de setembre: Diada de Catalunya 2023

Òmnium no inclou Laura Borràs en la llista de 1.400 represaliats per a l'amnistia

Antich demana a Esquerra i Junts que negociïn plegats amb el govern espanyol

2 min
Antich, durant el seu discurs a l'acte de la Diada

BarcelonaEn el tradicional acte que celebra per la Diada, Òmnium ha fet una crida als partits independentistes a aprofitar la seva força després de les eleccions espanyoles per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació. I ho ha fet quantificant les persones que s'hi haurien de poder acollir, rebaixant la xifra inicial de 4.400 a 1.432 i sense incloure-hi l'expresidenta del Parlament Laura Borràs, que era entre els assistents a l'acte, juntament amb el president, Pere Aragonès, i representants de totes les formacions.

Al "mapa de la repressió" que l'entitat va presentar ara fa un any en col·laboració amb diverses organitzacions antirepressives, jurídiques i de defensa dels drets fonamentals, l'entitat hi va incloure Borràs, però no pel cas de l'Institut de les Lletres Catalanes pel qual va ser condemnada a quatre anys i mig de presó, sinó com a víctima de l'escàndol per l'espionatge amb Pegasus a una seixantena d'independentistes.

Aquesta decisió, en tot cas, contrasta amb les declaracions que el president de l'entitat, Xavier Antich, va fer el març de l'any passat assegurant que la dirigent de Junts "és una víctima més dels milers que hi ha en aquesta operació d'estat contra l'independentisme, que té una magnitud i un abast enormes". Antich, de fet, va assenyalar una "motivació política" en la causa contra la líder de Junts per la seva gestió al capdavant de la ILC.

Borràs a l'acte d'Òmnium.

En el llistat actualitzat hi ha 113 persones condemnades penalment, 17 pendents de sentència, 387 amb causa penal oberta, 880 sancionades administrativament i 35 pendents del Tribunal de Comptes. "1.432 persones, com a mínim, a les quals només una llei d’amnistia pot reconèixer que els fets pels quals l’Estat les criminalitza no són cap delicte, sinó exercici de drets fonamentals", ha remarcat en el seu discurs Antich per defensar l'amnistia, una mesura que l'entitat reclama des del 2019.

En un context en què ERC i Junts tenen la clau de la investidura de Pedro Sánchez, el president de l'entitat ha reclamat altura de mires a les forces independentistes: "L’aritmètica parlamentària ens és favorable i no es pot perdre aquesta oportunitat perquè l'Estat, ara mateix, es veu obligat a parlar-ne i a abordar-ho. I s’ha d’aprofitar, perquè és prova de la força del moviment", ha ressaltat.

"Això no va de tenir raó: això va de guanyar"

En aquest sentit, Antich ha instat ERC i Junts a treballar plegats per assolir l'amnistia i l'autodeterminació: "Si hi ha coincidència estratègica, que n’hi ha, no pot ser que la diversitat tàctica impossibiliti treballar plegats per assolir-ho". I ha fet una advertència clara: "Els partits polítics han de demostrar-nos que poden negociar de manera coordinada. Això no va de tenir raó: això va de guanyar. Això no va d’investidura ni de legislatura. Això va d’un conflicte polític i de forçar l’Estat a abordar-lo democràticament". Quan falten dos mesos per a la investidura del candidat socialista, Òmnium pressiona els partits per traçar una estratègia unitària que permeti avançar en la desjudicialització del conflicte. Antich ja ha avisat, però, que l'amnistia només és el primer pas. "El nostre objectiu és l'autodeterminació", ha conclòs.

stats