Política 11/09/2019

El clam d'Òmnium per l'absolució dels presos polítics aplega tot el sobiranisme per la Diada

Mauri demana unitat per respondre a la sentència i Colau qualifica la presó de "barbaritat"

Mireia Esteve / Marc Toro
4 min
WhatsApp Image 2019-09-11 at 13.26.44

BarcelonaÒmnium Cultural ha celebrat aquest migdia al passeig Lluís Companys el gran acte "Pels drets i les llibertats, absolució", un lema amb el qual ha aconseguit aplegar tot l'espectre polític i social sobiranista en un mateix acte de la Diada. El president de la Generalitat, Quim Torra, membres del seu Govern, dirigents de JxCat, ERC i la CUP, i també dels comuns, així com representants d'organitzacions socials i sindicats, han volgut sumar-se al clam de l'entitat per l'absolució dels presos polítics processats al Tribunal Suprem.

A poques setmanes perquè es dicti sentència, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha volgut aprofitar per cridar a la unitat del sobiranisme en la resposta –encara per determinar i font de discrepància entre els partits al Govern–. "La resposta a la sentència ha de ser col·lectiva, l'hem de fer entre tots i totes", ha dit al final de l'acte, que ha acabat amb una imatge simbòlica dels representants de tots els partits presents davant d'unes grans lletres blanques que formaven la paraula "Absolució". "No hi ha ni solucions fàcils ni màgiques, però hem d'estar a l'altura", ha demanat. I ha afegit: "La immensa majoria d'aquest país rebutja la repressió i el 80% dels catalans demanen una solució política per a un conflicte que és polític".

WhatsApp Image 2019-09-11 at 13.14.48

Mauri ha demanat "determinació" a l'hora de respondre al desenllaç del judici i ha assegurat que representarà un "atac sense precedents dels drets que tenim com a poble". Fent referència a les paraules al Suprem del president d'Òmnium Jordi Cuixart –"Ho tornarem a fer", va dir–, Mauri se les ha fet seves i ha avisat que "tots els drets que siguin condemnats hauran de ser exercits, com el dret a l'autodeterminació". Unes paraules en la línia del que Torra va expressar aquest dimarts en el missatge institucional de la Diada.

El vicepresident de l'entitat cultural ha començat la seva intervenció llegint un fragment de la resolució del grup de detencions arbitràries de l'ONU referent als presos polítics i ha exigit a l'estat espanyol que compleixi el text i alliberi els líders independentistes. "Al govern espanyol li queden menys de dos mesos per donar compliment a la resolució. Però tot sembla indicar que no ho farà", ha lamentat. Així, Mauri ha criticat que l'estat espanyol no faci cap acció per resoldre el conflicte amb Catalunya i que l'únic missatge que enviï sigui que cal acatar la sentència.

Cuixart crida al diàleg com una forma de "confrontació democràtica"

A través d'una carta llegida per Mauri mateix, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també ha repetit: "Amb tota la serenor del món, ho tornarem a fer". La missiva des de la presó de Lledoners, però, ha servit al president d'Òmnium per fer una crida a la "defensa permanent del diàleg" com "l'única via per a la resolució del conflicte" amb l'Estat. "Mai no renunciarem al diàleg, tampoc amb els qui ens voldrien veure molts anys a la presó", ha afegit. Cuixart ha afirmat que aquesta actitud forma part de la "confrontació democràtica" contra els intents de condemnar de la llibertat d'expressió i el dret a la protesta.

Aprofitant que l'acte ha aconseguit reunir tot els partits sobiranistes amb representació parlamentària, Cuixart ha deixat clar que "tot això només té sentit si ho fem plegats". Una unitat necessària, ha argumentat, en un escenari en què "ens intenten dividir entre partidaris del diàleg i de la confrontació". El president d'Òmnium s'ha mostrat convençut que, malgrat la repressió, "de tot el que estem vivint en sortirem reforçats com a societat".

Colau: "És una barbaritat que portin dos anys a la presó"

Després que en els últims anys organitzessin actes propis per l'Onze de Setembre, els comuns han decidit sumar-se enguany al de l'entitat cultural, on han trobat la transversalitat que buscaven en els actes de la Diada. La formació, en canvi, no participarà en la manifestació d'aquesta tarda organitzada per l'ANC perquè consideren que és "excloent", en paraules del portaveu del partit, Joan Mena. Membres dels comuns sí que podrien participar-hi a títol individual.

A l'acte d'Òmnium hi han assistit les diputades al Parlament Jéssica Albiach i Susanna Segovia i el diputat al Congrés dels Diputats Jaume Asens, la mateixa setmana que el PSOE s'ha agafat a declaracions seves sobre el Procés per justificar el 'no' a un govern de coalició amb Unides Podem. L'alcaldessa de Barcelona i màxima líder de la formació, Ada Colau, ha intervingut en l'acte, però ho ha fet a través d'un vídeo on també apareixien altres alcaldes sobiranistes.

Colau ha demanat l'absolució dels presos. "És una barbaritat que portin dos anys a la presó", ha dit en referència als líders independentistes processats, i ha afegit que, com a demòcrata, creu que és "imprescindible" la defensa de la llibertat d'expressió i del dret a manifestació, també el d'aquelles persones de les quals es discrepi. "Per això demanem l'absolució", ha conclòs, una frase repetida pels alcaldes de les quatre demarcacions catalanes i de municipis com Berga.

Els partits, en tot cas, no han tingut el protagonisme a l'acte d'Òmnium, on han intervingut tingut juristes, artistes i familiars dels presos, que han defensat l'exercici dels drets fonamentals vulnerats per la repressió, la desobediència civil i el dret a l'autodeterminació. "Un estat que criminalitza la dissidència política no és un estat democràtic", ha dit l'advocada Magda Oranich, que arrencat els aplaudiments del públic. "Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó perquè han expressat la seva dissidència política", ha afegit, al costat de la també jurista Anaïs Franquesa i la politòloga Gemma Ubasart. Diversos moments musicals han acompanyat un acte en què també ha parlat breument la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

stats