Política 06/03/2023

Les ombres de la corrupció a les Balears enfanguen la campanya electoral

El PSIB cerca per diverses vies el desgast del PP pel cas 'La vida islados', que implica el president del Consell d'Eivissa

2 min
El president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí.

PalmaA dos mesos i mig de les eleccions autonòmiques, els dos principals partits de les Balears, el PP i el PSIB, es troben immersos en un encreuament constant de crítiques amb les ombres de la corrupció al darrere. La imputació del president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, per prevaricació, tràfic d'influències i coaccions arran del cas La vida islados, ha quasi monopolitzat les darreres compareixences dels socialistes. També en el Parlament, els consellers Iago Negueruela i Mercedes Garrido han centrat les seves respostes a les preguntes de control dels populars en "el retorn del PP de sempre".

El PSIB ha intentat amplificar al màxim el seu missatge perquè traspassi l'arena insular. Primer, involucrant la presidenta del PP, Marga Prohens, en el cas, pel fet de reclamar-li explicacions, exigir la dimissió de Marí o criticar-li que s'hagi posicionat al costat del president del Consell. "Hi ha interès perquè parli fins al dia de les eleccions sobre aquesta campanya del PSIB; no els faré la campanya", va apuntar Prohens aquest dilluns.

El Consell d'Eivissa és possiblement la plaça més complicada per a l'esquerra en les pròximes eleccions, i un desgast del PP, que afectàs també el vot autonòmic, podria ser clau per assegurar la continuïtat del Pacte en el Govern i la seva entrada en el Consell. A Ferraz –seu del PSOE estatal– i a la Moncloa en van prendre nota aviat.

Per això, fa dues setmanes dues ministres de l'executiu espanyol (Pilar Alegria, titular d'Educació i portaveu del PSOE, i Teresa Ribera, responsable de Transició Energètica) van apuntar al PP. "A Eivissa, el PP ja torna a estar ficat en un tema de corrupció política", va lamentar Ribera a Mallorca. Alegría va aprofitar per relacionar-hi Alberto Núñez Feijóo, a qui va exigir "transparència" amb el cas, coincidint amb la visita del president dels populars a Eivissa.

El cas La vida islados, però, va arribar fins al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una entrevista a Telecinco, en horari de màxima audiència, Sánchez el va utilitzar per contraposar-ho a la gestió del PSOE contra la corrupció amb el cas Mediador i l'expulsió del diputat canari implicat, Juan Bernardo Fuentes –ja més conegut com Tito Bernide manera quasi paral·lela a l'inici de les investigacions. "Hi ha una contundència per la nostra part que no veig en el principal partit de l'oposició", va exposar Sánchez, referint-se a Feijóo i la seva visita a Eivissa, on va compartir taula amb Marí.

Diferents càrrecs del PP, sobretot a través de les xarxes socials, en resposta a l'ofensiva del PSIB, han retret diferents casos de corrupció i polèmiques que han afectat els socialistes al llarg d'aquests anys, com el cas Ports, l'explotació sexual de les menors tutelades per l'IMAS o el cas Multimèdia.

Precisament, el que fins divendres passat era director de comunicació de Cort, José Juan Alcover, i que fou tècnic de Comunicació de l'empresa Multimèdia, que va donar nom al cas, va presentar la dimissió amb una clara al·lusió a Vicent Marí: "No consent que el PP m'utilitzi electoralment en aquesta campanya com a cortina de fum. Preferesc fer una passa al costat i ara esper que el president del Consell faci el mateix".

stats