Els nous àudios de Villarejo sobre Cospedal i Rajoy deixen obsolet el tancament del cas Kitchen

El jutge García-Castellón pot reobrir la investigació sense esperar que es resolguin els recursos

4 min
L’excomissari José Manuel Villarejo ahir a la comissió Kitchen del Congrés.

MadridA finals de maig del 2021, el jutge Manuel García-Castellón s'encaminava cap al tancament de la instrucció del cas Kitchen mentre José Manuel Villarejo es disposava a comparèixer a la comissió d'investigació del Congrés. Quan el magistrat va escoltar l'excomissari, el 27 de maig, explicant el presumpte intercanvi de missatges amb Mariano Rajoy sobre l'operació d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, va exclamar que si era necessari estava disposat a citar l'expresident espanyol, segons expliquen fonts judicials a l'ARA. L'endemà va citar Villarejo per al 2 de juny. Després de reflexionar i escoltar diverses opinions, però, l'1 de juny a la nit el jutge va filtrar als mitjans de comunicació que pensava ajornar la declaració fins que acabessin les compareixences al Congrés.

El 2 de juliol, després de ser citat finalment a l'Audiència Nacional, Villarejo va confirmar que, tal com havia informat la comissió parlamentària, havia intercanviat missatges amb Rajoy. I en una segona citació, quatre dies després, l'excomissari va aportar el suposat número de telèfon de l'expresident espanyol amb el qual s'havia comunicat. Un número que ni tan sols va ser objecte d'indagació. El 29 de juliol García-Castellón va transformar les diligències prèvies en un procediment abreviat i va arxivar la causa contra María Dolores de Cospedal, que havia declarat com a imputada un mes abans.

La falta d'investigació del telèfon mòbil és el que va destacar la Fiscalia Anticorrupció, entre altres forats negres de la instrucció, en el seu recurs d'apel·lació (6 de setembre del 2021) davant la secció tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional. Els fiscals van anar un pas més enllà en el seu escrit de noranta pàgines per explicar la conducta del jutge. Reconeixien que el suport polític de la Kitchen no estava en aquell moment tan aclarit com la trama policial. Però ja subratllaven el desinterès en el "coneixement i patrocini polític" de l'operació. I advertien: "Sembla que aquest pas no es vol donar. Hi ha una rotunda negativa a seguir investigant en aquesta direcció, com si s'hagués establert un cordó o inacceptable línia vermella que no es pogués traspassar en la investigació". Aquestes línies van provocar, segons asseguren a l'ARA fonts judicials, una protesta a la Fiscalia Anticorrupció de García-Castellón, que va veure l'ombra de prevaricació que projectaven sobre la instrucció.

Però més enllà del que resolgui la secció tercera sobre els recursos d'Anticorrupció, i dels altres acusats com Jorge Fernández Díaz o Francisco Martínez, contra el "tancament en fals" –Fernández Díaz dixit–, ara han aparegut fets nous: els dos àudios de reunions de Villarejo amb Cospedal i amb l'ex número dos d'Interior Francisco Martínez, respectivament. Aquests indicis, publicats pel diari Público els dies 12 i 20 d'octubre, no són al sumari de la Kitchen.

Les reunions oportunament filtrades

El primer àudio reprodueix una reunió entre la llavors ministra de Defensa –Cospedal– amb Villarejo el 12 de setembre del 2017, un mes i mig abans de la detenció de Villarejo, en la qual l'excomissari li demana ajuda perquè ha sabut que l'estan investigant des del Sepblac (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals), dependent del ministre d'Economia, Luis de Guindos. Com ja assenyalava Anticorrupció al demanar la imputació de Cospedal, hi havia un interès personal, a part del seu interès com a secretària general del PP, en l'operació Kitchen. I en la conversa amb Villarejo surt precisament una donació presumptament pagada per l'empresa Sacyr el 2007 a la campanya de Cospedal, aspirant a la presidència de Castella-la Manxa, per obtenir el contracte de neteja a Toledo a favor de l'empresa SUFI SA, filial de Sacyr. Quan va arxivar la causa per a Cospedal basant-se en les seves reunions amb Villarejo –les que ja hi havia al sumari–, el jutge va assenyalar que no es podia "criminalitzar el dret a reunió".

El segon àudio és una conversa entre Villarejo i Francisco Martínez del 2014 en la qual l'excomissari relata una trobada a la seu del carrer Génova: assegura que, mentre ell despatxava amb Cospedal, es va presentar Rajoy, el va saludar i el va instar "a treballar". El que fa aquest àudio, però, és ratificar els missatges de Francisco Martínez i subratlla que era la figura clau en l'operació Kitchen, l'home que despatxava amb Villarejo. D'aquí la importància de l'ex número dos d'Interior. I el jutge García-Castellón, precisament, quan Martínez es va negar a respondre als fiscals, no va voler preguntar-li pels missatges de WhatsApp del seu telèfon, en els quals deia que se sentia abandonat per Cospedal i per Rajoy en aquesta operació.

Tots dos àudios han estat oportunament filtrats. El primer, davant l'inici del judici oral contra Villarejo per tres peces del cas Tàndem, i el segon, el mateix dia de la seva compareixença aquest dimecres a la comissió d'investigació al Congrés. La Fiscalia Anticorrupció denunciava en el seu llarg recurs contra el tancament de la Kitchen que "semblava com si s'hagués establert un cordó o inacceptable línia vermella que no es pogués traspassar en la investigació". Sembla que Villarejo està intentant obligar el jutge a traspassar-la. El jutge ja va reobrir amb el testimoni de l'excap de la intel·ligència de Veneçuela Hugo El Pollo Carvajal una peça ja arxivada sobre presumpte finançament il·legal de Podem. Encara que només sigui per aparença d'imparcialitat hauria de fer el mateix amb el cas Kitchen del PP.

stats