Nou cas de presència neonazi a l'exèrcit, ara entre oficials

Defensa sap des de fa dos mesos que instructors de cadets formen part d'un grup ultra a Múrcia però ho nega als partits, segons 'Público'

ARA
2 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, posant una condecoració a un militar per l'Operació Balmis.

MadridDes de fa dos mesos el ministeri de Defensa sap que un important grup neonazi de Múrcia està infiltrat en les Forces Armades i té entre els seus membres oficials i suboficials que instrueixen cadets, segons detalla Público. La informació contrasta amb la versió oficial del departament de Margarita Robles, que davant els múltiples escàndols que vinculen l'extrema dreta amb l'exèrcit assegura que es tracta únicament d'opinions personals de militars retirats. Així ho reiterava en una resposta parlamentària a ERC el 22 de febrer.

Segons el mitjà digital, Defensa està al corrent des del desembre d'un informe de 45 pàgines elaborat pel grup d'alertadors Ciudadan@s de Uniforme, organitzat a través de les xarxes socials, que demostra que càrrecs en actiu de l'exèrcit de l'aire, la marina i l'exèrcit de terra formen part del grup neonazi murcià Lo Nuestro. Ara bé, tot i la informació, de moment no hi ha hagut cap resposta formal dels ministeris, sempre segons Público.

Salutacions hitlerianes

El document inclou una sèrie d'imatges que provarien que els grups d'ideologia ultra són presents dins l'exèrcit. La novetat radica en el fet que alguns són alts càrrecs i instructors. En una de les imatges es veu el capità de l'exèrcit de l'aire Antonio José Meroño Jiménez celebrant amb els seus amics l'adquisició d'una Creu de Ferro nazi original. En altres imatges es veu Meroño fent el signe de les SS.

Justament en aquest grup hi ha un sergent de l'armada instructor de cadets navals destinat a Cartagena i que sol aparèixer amb samarretes amb propaganda nazi o d'ultradreta i fent també salutacions nazis. Meroño també va ser durant anys professor dels futurs oficials de l'exèrcit de l'aire, i mentre compartia a Facebook una selfie el juny del 2018 amb l'excap de l'estat major de l'aire durant la festa de graduació, continuava apareixent en diferents trobades del grup neonazi a Cartagena lluint emblemes de la ultradreta, fent la salutació hitleriana dels tres dits i vestint samarretes en honor de la División Azul.

Aquest cas se suma al del vídeo difós per En Marea el desembre amb militars en actiu fent salutacions feixistes i cantant cançons de la División Azul en una carpa militar a la Sierra de Madrid. Llavors Defensa va minimitzar les imatges. Fonts del departament de Margarita Robles van assenyalar a l'ARA que les Forces Armades estaven integrades per 120.000 persones amb diferents ideologies i que aquestes actituds eren mínimes.

Público també va detallar al desembre que un xat de militars en actiu integrat per membres de la IX promoció d'artilleria defensava el grup dels "26 milions d'afusellats" perquè era "el sentiment de molts".

stats