Política 22/01/2016

El Govern seguirà exercint "amb normalitat" les competències en exteriors tot i el recurs de l'Estat

"Estem fent les coses ben fetes", ha apuntat la consellera de la Presidència, Neus Munté, que en una compareixença a Palau ha defensat la constitucionalitat de l'àrea que encapçala Raül Romeva

Oriol March
2 min
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va comparèixer ahir en roda de premsa després de la primera reunió ordinària del nou executiu.

BarcelonaLa consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat aquest divendres que el Govern seguirà exercint "amb plena normalitat" les competències en afers exteriors tot i el recurs que ha anunciat l'executiu espanyol al Tribunal Constitucional (TC) per la creació de la conselleria d'Afers Exteriors. "Les coses estan ben fetes, ens empara la Constitució i l'Estatut, que reconeixen aquestes competències", ha indicat Munté, que ha apuntat que és "irrenunciable" potenciar l'acció internacional.

"Les respostes des del govern espanyol sempre passen per judicialitzar i recórrer als tribunals davant del que hauria de ser un diàleg i una negociació política", ha afegit la consellera de la Presidència. "No coneixem ni tan sols quin és l'objecte d'impugnació", ha assenyalat la portaveu del Govern, que ha volgut deixar clar que no hi ha "cap dubte" que se seguiran exercint les competències a l'empara de l'Estatut i de la Constitució.

"Tots els Parlaments poden debatre tot allò que considerin oportú", ha assegurat en referència al recurs que també interposarà l'executiu espanyol sobre la comissió d'estudi del procés constituent que es va crear aquest dimecres a la cambra catalana i que ha de dirigir els avenços cap a la Constitució catalana.

La dinàmica espanyola

Munté, preguntada sobre l'oferta cap al PSOE que ha plantejat Pablo Iglesias, líder de Podem, s'ha limitat a assegurar que tot allò que s'allunyi "del que hem tingut fins ara" –el PP– "serà positiu per al conjunt de l'Estat". La consellera de la Presidència ha evitat referir-se a la rebaixa que ha fet Podem de l'exigència d'un referèndum a Catalunya per explorar un pacte amb el PSOE.

Altres casos a l'Estat

El Constitucional s'haurà de pronunciar, doncs, sobre una conselleria que existeix –tot i que amb rang institucional inferior– a totes les comunitats autònomes excepte a tres, amb secretaries d'Acció Exterior, un càrrec que ocupava Roger Albinyana en l'anterior Govern català.

El govern espanyol encara valora quin tipus de recurs presentarà davant del TC: un conflicte competencial o un recurs d'inconstitucionalitat. Santamaría ha explicat que el decret que regula la creació de la conselleria es basa en la llei d'acció exterior de l'executiu català, que també està recorreguda per part del govern espanyol al TC, i que va estar suspesa un temps, tot i que aquesta suspensió es va aixecar. El TC encara no s'ha pronunciat sobre aquesta norma, i per això la Moncloa no té clar si recórrer per inconstitucionalitat o per conflicte competencial.

stats