Tribunals
Política 23/02/2023

Negueruela, sobre l'ajornament de la declaració de Vicent Marí: "Què ha d'ocultar?"

El president del Consell d'Eivissa, imputat pel cas 'La vida Aislados', compareixerà en el jutjat el 2 de juny, després de les eleccions

3 min
El president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí.

PalmaDesprés que el jutjat d'Instrucció número 4 d'Eivissa hagi acceptat ajornar al juny la declaració del president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí –just després de les eleccions–, com a investigat per presumptes delictes de corrupció en la contractació de la campanya promocional 'La vida islados', el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha exigit saber "què ha d'ocultar per no declarar".

Públicament, Marí ha defensat que fa temps que vol declarar per donar la seva versió dels fets, però la defensa del president va sol·licitar que la declaració es fes al juny, al·legant que té torn d'ofici el 7 de març, la data inicial. "La societat es mereix transparència, no val dir que es vol declarar i l'advocada ho ajorni; s'ha mentit a la societat eivissenca, i per això ho farà després de les eleccions", ha retret Negueruela.

Davant la visita a Eivissa del president del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, el pròxim diumenge, el portaveu del Govern li ha exigit explicacions. "La transparència total del PP ha començat amb mal peu", ha afirmat. A més, aprofitant que Feijóo criticàs la llei trans en el darrer ple del Senat, dient que "es deixi de molestar la gent de bé", Negueruela ha replicat que "la gent de bé necessita les declaracions de Marí, és la gent que reclama escoltar la veritat dels responsables polítics".

La causa contra Marí ha saltat a la política autonòmica, després que Negueruela i la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, criticassin els fets en el ple del Parlament aprofitant les preguntes de control del PP. La presidenta del partit, Marga Prohens, va sortir en defensa de Marí, afirmant que "és víctima de l'Oficina Anticorrupció socialista".

Arran de la declaració de Prohens, Negueruela ha exigit al PP "respecte a les institucions". "Quan investiguen el PP es veu que sobren", ha apuntat. "El partit té un greu problema de qualitat democràtica, esperem que Marí demani una declaració voluntària urgent, no ens mereixem aquestes actuacions", ha afegit.

La resposta del PP

El PP eivissenc ha reiterat que el president del Consell ha demanat comparèixer "des del primer minut" davant del jutge, i per això assegura que les manifestacions del PSOE "evidencien que la denúncia pel cas 'La Vida Islados' no és més que un muntatge amb espuris interessos electorals". El partit sosté que "l'Oficina Anticorrupció socialista s'ha botat el seu reglament per evitar que a l'expedient hi figurin les proves que Marí ha volgut presentar". "Els temps judicials no els marca ni el PP ni Vicent Marí, i el que a alguns sembla molestar-los és no poder-los marcar, com han fet fins ara", retreuen.

El cas 'La vida islados'

Marí està citat per presumptes delictes de prevaricació administrativa i tràfic d'influències per una querella de la Fiscalia Anticorrupció que deriva d'una denúncia del PSIB. Així mateix, la interventora del Consell s'ha personat com a acusació contra el president de presumptes coaccions.

La querella fa referència a un contracte adjudicat a dit per valor de 250.000 euros el 2020, que, segons els socialistes, s'hauria fet aprofitant-se de l'estat d'alarma durant la pandèmia per beneficiar una determinada empresa amb vincles amb el PP.

En concret, la Federació Socialista d'Eivissa (FSE) acusa Marí d'haver falsejat els pressupostos del vídeo promocional La vida islados per justificar la contractació a dit. Segons els socialistes, es van presentar dos pressupostos, un de l'empresa finalment adjudicatària i un altre d'una productora de Madrid, per 437.000 euros, que va ser descartat. Aquest segon pressupost s'hauria sol·licitat a una productora que no podia contractar amb el Consell perquè era una comunitat de béns i no una persona jurídica.

No obstant això, seguint amb el relat de la FSE, l'empresa descartada seria la que va fer el vídeo. En el pressupost descartat apareix un nom d'una persona de l'altra empresa que es va fer amb el contracte. "És a dir, que tots eren els mateixos", concloïa el portaveu socialista, Vicent Torres, el maig de 2020.

El PSOE també va argumentar que el vídeo ja s'hauria començat a gravar una setmana abans d'adjudicar-se. De fet, sostenen que l'empresa ja estava cercant localitzacions fins i tot abans d'iniciar-se l'expedient. Igualment, afegeixen que la intervenció del Consell va advertir Marí d'irregularitats i va instar a anul·lar el contracte, però que el president "s'hi va negar" i va dictar un decret per poder pagar les factures malgrat l'informe en contra.

Així, els socialistes defensen que no va ser "un contracte amb errors administratius i esmenables", sinó "un contracte carregat d'enganys". El PSOE va presentar una denúncia davant l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de Balears, que després d'examinar el cas el va remetre a la Fiscalia.

stats