Política 08/06/2021

Negueruela carrega contra el PP: "Amb vostès tindríem més morts, més ERTO, més crisi i més atur"

Armengol justifica que les Illes continuïn en ambre al semàfor del Regne Unit per "la situació interna" del país britànic

3 min
Viatgers estrangers a Son Sant Joan

PalmaEl semàfor del Regne Unit, que manté les Balears en ambre, ha estat un dels temes que han marcat el ple del Parlament d'aquest dimarts i que ha suscitat crítiques entre els partits de l'oposició. La diputada del PP Salomé Cabrera ha estat la primera a fer-ne menció en la seva pregunta al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. "Les Balears han quedat en ambre, i això tira per terra les previsions de recuperar part de l'estiu", ha dit. "És cert que no tot és culpa seva, però seria desitjable que assumís alguna responsabilitat", ha continuat Cabrera en referència al procés de vacunació a les Balears i "als missatges del senyor Yllanes" –el vicepresident va considerar "una bona notícia" que les Balears no arribassin a les xifres de turisme del 2019. Per la seva part, Negueruela ha recordat la "complicada situació interna del Regne Unit" amb la soca índia i ha criticat l'actitud dels populars. "Varen dir que no tindríem temporada i la tindrem. Amb vostès tindríem més morts, més ERTO, més crisi i més atur", ha afegit el conseller.

"Vostè diu que cercaran nous mercats o que la manca de turisme britànic es compensarà amb el nacional", ha continuat Cabrera. "Ara s'hi posa? Fa mesos que es necessita un pla B. Arriba tard, el sector està molt preocupat i Eivissa i Menorca estan molt afectades", li ha retret la diputada popular al conseller, a més de responsabilitzar el Govern del fet que les Balears estiguin "a la coa en vacunació". Segons Cabrera, si no fos així, "el Regne Unit ho hauria tingut molt més difícil per mantenir les Balears en ambre".

Negueruela ha insistit que "el Regne Unit ha fet l'actualització en funció de la seva complicada situació interna, amb soques diverses". "No ha canviat el semàfor i manté tancats pràcticament tots els països d'Europa", ha explicat, a més de destacar que les Illes són per ara "la primera destinació de la Mediterrània occidental". "La majoria de les comunitats autònomes estan tancades, també on governen vostès", ha continuat el conseller, que ha assegurat que les Balears estan captant bona part del turisme centreeuropeu. "Som el primer aeroport d'Espanya i el sisè d'Europa i rebem el triple de turistes alemanys que les Canàries perquè les coses s'han fet bé", ha reiterat.

Augment de la incidència en el país britànic

Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha sumat a l'argument de Negueruela durant la seva resposta a la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, que li ha demanat pel pla B del Govern davant l'absència de turisme britànic. "Hi havia esperances que les Balears serien una destinació segura per al Regne Unit i s'han vist truncades. Això ha estat un cop molt dur per al sector a Eivissa, Menorca i moltes zones de Mallorca", ha comentat la portaveu taronja, que també ha criticat que no hagi hagut "una resposta contundent per part del govern de Sánchez". "No han aconseguit que les Illes s'analitzin per separat, i el 24 de juny s'ha de passar a verd costi el que costi, perquè només el 47% de la planta hotelera està operativa i les conseqüències poden ser catastròfiques", ha afegit.

Per la seva part, Armengol ha destacat que "el Regne Unit ha mantingut en ambre gairebé totes les destinacions de la Unió Europea" per "un tema intern" i la presència de la soca índia. A més, la presidenta ha recordat que la incidència acumulada del país britànic és superior a la de les Balears, que a 14 dies és de 39 casos per cada 100.000 habitants.

"Continuam treballant amb tots els altres mercats emissors, com Holanda, els països nòrdics i França, i s'està demostrant que la reactivació és possible", ha continuat la cap de l'Executiu, que ha recordat que les esperances perquè el Regne Unit obrís eren precisament a causa de "la bona situació de les Balears". I, així com Guasp veia el tassó mig buit, la presidenta en canvi el veu mig ple: "Tenim el 50% de la planta hotelera oberta i treballam l'estratègia per allargar la temporada", ha dit.

stats