Política 03/06/2019

La negociació pel pacte de Govern no passa de moment dels contactes informals entre els caps de llista

PSIB, MÉS i Podem coincideixen que no és moment de parlar de càrrecs

Maria Llull
2 min
Imatge d'arxiu del Parlament de les Illes Balears.

Palma"És imminent que hi hagi reunions", "aviat ho sabreu", "hi haurà moltes reunions", "no hi ha novetats"... Els representants de PSOE, MÉS per Mallorca i Podem han fet gala de la seva discreció al llarg d'aquest dilluns i no han volgut confirmar cap contacte que vagi més enllà de trobades informals entre els tres caps de llista implicats. Si Juan Pedro Yllanes i Francina Armengol es trobaren dimecres passat al Consolat de Mar, el mateix va ocórrer divendres entre el mateix Yllanes i Miquel Ensenyat, aquesta vegada en el club de vela Calanova.

Des de fa dies s'apuntava a l'inici d'aquesta setmana com el moment de començar les reunions formals i serioses, però, si s'han duit a terme, ningú no ho sap i els implicats les neguen amb subtilesa. Ni tan sols bon part dels diputats s'han vist les cares en el Parlament, quan han anat a recollir les seves acreditacions.

A Unides Podem han assegurat que s'està analitzant l'encreuament dels diferents programes, a més d'avaluar què queda pendent dels Acords pel Canvi que varen fer possible un pacte d'esquerres la legislatura passada. El partit morat també vol afegir a les negociacions altres qüestions extra, encara que no es determina quines.

Això sí, tots els implicats coincideixen en una cosa: no és moment de parlar de càrrecs ni de cadires. Sense programa de govern, no hi haurà estructura de Govern. Així que, abans de parlar de repartiment de conselleries, s'hauran de consensuar les polítiques que s'aplicaran els propers quatre anys.

Hi ha un altre punt d'acord: no es poden rebaixar polítiques ja conquerides. Però aquest punt només és compartit per MÉS i Podem. Si ambdós partits són discrets, des del PSIB el que hi ha és pràcticament mutisme. Des dels socialistes hi ha veus que assenyalen que potser caldria rectificar mesures que no han funcionat, però cap polític del PSIB s'ha manifestat amb la claredat que ho han fet els seus possibles socis de Govern sobre la necessitat d'anar més enllà en les polítiques progressistes.

Mentre que Podem ha fet bandera de la seva voluntat d'entrar en el Govern, part de les bases de MÉS no ho veuen tan clar. Els ecosobiranistes han passat quatre anys justificant algunes de les seves decisions per respecte al Pacte i no estarien disposats a acceptar que es perdin conquestes com l'ecotaxa i la Llei agrària o a quedar relegats a un segon pla de la pel·lícula. La formació sap que ha perdut diputats, però juga la carta de ser imprescindible perquè Francina Armengol aconsegueixi la fita històrica de ser la presidenta de les Balears durant vuit anys seguits.

Els ecosobiranistes parlen de contactes "d'alt nivell" abans d'iniciar les negociacions sectorials. "Aquests dies hi haurà moltes reunions", s'assenyala des de MÉS. La formació vol preservar "un espai de tranquil·litat" per afrontar unes negociacions que s'esperen llargues. Si les línies generals dels nous acords prosperen, el pròxim capítol consistirà en el terreny de la concreció.

Mentrestant, el 25 de juny és la data límit per constituir el nou Parlament. Quinze dies després hi hauria d'haver investidura. El compte enrere no s'atura.

stats