Territori
Política 14/04/2023

Moratòria per construir xalets de luxe en sòl rústic, la proposta de Podem al Consell de Mallorca

"L'illa no pot ser el parc temàtic dels milionaris" ha assegurat Iván Sevillano en la presentació de la mesura que durà al pròxim acord de govern

2 min
Un xalet construït en sòl rústic.

PalmaPodem vol establir una moratòria per a la construcció d'habitatges de luxe i mansions en sòl rústic mallorquí per evitar que l'illa es converteixi en el "parc temàtic dels milionaris", ha assegurat el conseller Iván Sevillano, aquest dimecres. És una de les mesures que durà el partit als pròxims acords de governabilitat del Consell de Mallorca i que suposaria paralitzar la construcció de grans habitatges en sòl rústic. "Creim que s'ha de posar fi a aquesta sagnia de consum territorial, el qual ha de replantejar els seus usos", ha explicat Sevillano.

El temps de duració de la moratòria dependria de la manera en què aquesta s'aprovi. En el cas que es tramitàs a través d'una llei al Parlament balear no hi hauria límit, sinó que podria durar el que s'establís en el text. D'altra banda, si es desenvolupàs únicament amb les competències del Consell, via el Pla Territorial, podria durar un màxim de dos anys. "Tocaria analitzar quant de temps tardaríem a fer una normativa per aturar la situació definitivament i així decidiríem una opció una o altra", ha assegurat el conseller.

Tot i que la primera idea és tirar endavant aquesta moratòria, la tendència és cap a la prohibició d'aquest tipus de construccions en sòl rústic: "No tindrem cap tipus de problema de plantejar-nos-ho un cop finalitzi la pausa", ha explicat. Durant la presentació de la proposta, Sevillano ha lamentat que el 22% de tots els habitatges de luxe de l'Estat s'ubiquen a les Balears: "Mentre que la major part dels mallorquins i mallorquines no poden accedir a un habitatge en condicions de normalitat, ni en règim de lloguer ni de compra, les grans fortunes sí que ho poden fer, i n'encareixen els preus".

stats